chrome firefox opera safari iexplorer

Українські археологи знайшли ще один цінний скарб

17 травня 2012 о 09:28

Під час розкопок на березі річки Чорногузки біля Луцька археологи знайшли скарб із 29 срібних монет. Про це пише «Сегодня».

Як повідомляється, на скарб наткнулися у стіни землянки давньоруських часів: коли щось блиснуло в землі, вчені почали пересівати грунт. Фахівці говорять, що монети — це так звані празькі гроші, викарбувані в кінці XIV — початку XV століття чеським королем Вацлавом IV і Карлом I. За один празький гріш в середньовіччі можна було купити корову. 

«Празькі гроші – це „долар“ XIV-XV століть. Українське слово „гроші“ походить саме від празьких грошів. Зазвичай археологи знаходять одну-дві монети, але щоб відразу цілий скарб — це фантастика!», — розповів керівник розкопок Олексій Златогорський.

Археологи впевнені, що це саме скарб, а не втрачені монети, так як їх знайшли в житлі. Значить, власник ховав монети від нападників татар або ж під час так званої Луцької війни 1431 року, коли війська польського короля Ягайла обложили Львів, який обороняли прихильники князя Свидригайла.

"Ми знайшли лише залишки скарбу. До нас в околицях вже побували «чорні археологи», — поскаржився Златогорський.

Джерело: ТСН
Розділи: Новини культури

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути