chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні пройдуть гастролі польських вуличних театрів

04 травня 2012 о 13:09

З 10 по 13 травня у Києві та Донецьку відбудуться вуличні вистави відомих польських театрів — вже відомий киянам з вистави «Планета Лем» театр «Бюро Подорожей» і «Театр Снів», який завітає до Києва вперше.

Театр Бюро Подорожей (Biuro Podróży) заснований у 1988 році режисером Павлом Шкотаком. Репертуар театру включає чотирнадцять оригінальних вистав, серед яких вісім — під відкритим небом (зокрема, «Carmen Funebre» — володар Першої відзнаки, Нагороди критиків та Нагороди Гамада в Единбурзі, а також Гран-прі Театрального фестивалю в Афінах).

Географія виступів театру нараховує 46 країн на 5 континентах. В тому числі у вересні 2011 року Театр показав киянам футуристичну виставу за творами Станіслава Лема «Планета Лем».

«Бюро Подорожей» – учасник великих театральних фестивалів та володар престижних премій. Цьогоріч він представить українцям виставу «Carmen Funebre».

Натхненням для вистави, створеної 1994 року, стало посилення етнічних конфліктів та війна у Боснії. Працюючи над виставою, колектив Театру зустрічався з біженцями з колишньої Югославії. Їх розповіді сприяли створенню універсальних метафор, що описують долю вигнанців. У „Carmen Funebre" театр «Бюро Подорожей» використовує додаткові елементи посилення інтенсивності переживань: вогонь, світлові ефекти та вражаючу музику.

Театр Снів (Teatr Snów), заснований 1986 року, вважається одним з найцікавіших польських вуличних театрів. Намагаючись не пропустити жодного фестивалю, Театр об'їздив всі куточки Польщі, Чехії, Бельгії, Голандії, Іспанії, Італії та Німеччини. Його вистави неодноразово відзначали на різноманітних фестивалях і конкурсах.

Українці побачать спектакль «Кімната» (реж. Зджіслав Гурський).

Дивовижна кімната знаходиться на кордоні марень і реальності. Її мешканець абсолютно не такий як ми, він більший за нас і світ його теж більший.

Він виглядає абсолютно безпорадним і самотнім, але до своїх монотонних щоденних клопотів ставиться з непідробним інтересом, в той же час пильно спостерігаючи за тим, що відбувається навколо, але через призму власних мрій і потреб.

Мріючи про кохання не помічає ту, яка турбується про нього, організовує його життя й часом (можливо, не тільки уві сні) стає його парою. Могла б нею бути. Якщо б він її зауважив.

Вистави відбудуться за таким розкладом:

Донецьк

10 травня — 11 травня

Парк Щербакова, 21:00

Київ

10 травня — 11 травня

Площа під Аркою Воз'єднання (Володимирський узвіз, 2) , 19:00

12 травня — 13 травня

Площа під Аркою Воз'єднання (Володимирський узвіз, 2) , 21:00.

Джерело: Gazeta.ua
Розділи: Новини культури

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути