chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні відзначають 100-річчя від Дня народження Михайла Стельмаха

24 травня 2012 о 09:27

Талановита людина талановита у всьому. Це ті слова, які можуть повністю схарактеризувати Михайла Стельмаха. Поет, драматург, письменник, журналіст, упорядник, сценарист – Стельмах постійно експериментував і розвивався  у цьому. Як результат – десятки збірок, п’єси, сценарії, романи, дитяча література і, головне, незгасаюча пам’ять вже багатьох поколінь…

Біографічна довідка

Народився Михайло Панасович Стельмах 24 травня 1912 року в селі Дяківцях Літинського повіту на Вінниччині в бідняцькій сім'ї. Тут, серед мальовничої природи Прибужжя, в рідному селі минали його дитячі і юнацькі роки,

Великий вплив на формування письменницького таланту у малого Михайлика мали мати,батько, дід Дем'ян, колишній кріпак, дядько Микола. Казково-поетичний світ дитинства сповнений всього незвичайного, романтичного, дивного. Про все це потім, через багато років, чудово розповість письменник у своїх автобіографічних поемах-повістях «Гуси-лебеді летять» та «Щедрий вечір».

В роки війни М. Стельмах видав кілька збірок поезій: «За ясні зорі»(Уфа, 1942), «Провесінь» (Воронеж, 1942), обидві - за редакцією Максима Рильського, а в 1944 році в Москві виходить у перекладі на російську мову збірка «Украине вольной жить!». У цьому ж 1944 році в Уфі виходить перша збірка оповідань Михайла Стельмаха — «Березовий сік».

Після війни поет-воїн працює науковим співробітником Інституту мистецтвознавства, фольклору та етнографії Академії наук УРСР, де упорядковує і редагує збірники народної творчості, пише наукові статті, працює над власними творами.

М. Стельмах досить плідно виступає в різних жанрах літератури — він пише вірші і романи, п'єси і кіносценарії, повісті і він пише вірші і романи, п'єси і кіносценарії, повісті і статті. Видає кілька збірок їх: «Шляхи світання» (1948), «Жито сили набирається» (1954), «Поезії» (1958), «Мак цвіте» (1968) та інші.

Серед збірок віршів для дітей можна назвати такі, як-от: «У сестрички дві косички», «Весна-весняночка», «В їжаковім вітряку», «Колосок до колоска», «Як журавель збирав щавель», «Маленька Оленка» тощо.

Крім згаданих вище прозових та поетичних творів, він написав також кілька п'єс — «Золота метелиця», «Зачарований вітряк», «Правда і Кривда», «Кум королю»; створив сценарій документального кінофільму «Живи, Україно!», брав участь у створенні кінофільмів за своїми творами — «Над Черемошем», «Кров людська — не водиця», «Дмитро Горицвіт». Багато творів М. Стельмаха вийшло в перекладах на російську мову, а також на мови білоруську, болгарську, чеську, словацьку, польську, чеську, словацьку, польську, німецьку, .румунську, литовську та інші.

М. Стельмах був нагороджений орденом Трудового Червоного Прапора. Він виступав як палкий борець за мир, зокрема був делегатом. Асамблеї ООН від Української РСР. У 1972 році — до 60-річчя письменника — Михайлу Стельмаху було присвоєне  звання Героя Соціалістичної Праці, а в 1978 році його обрано дійсним членом Академії наук Української РСР.

У вересні 2012 року минає 29 років з дня смерті і великого українського письменника Михайла Стельмаха.

Відзначення ювілею

14 березня 2012 року Верховною Радою України була прийнята постанова  «Про відзначення 100-річчя з дня народження Михайла Панасовича Стельмаха », де ухвалено рішення урочисто відзначити на державному рівні 100-річчя з дня народження видатного письменника, поета та драматурга. Цим документом парламент забрв’язався вирішити питання щодо встановлення в с. Дяківці Літинського району Вінницької області пам’ятника Михайлу Панасовичу Стельмаху.

Сьогодні, 24 травня 2012 року  до ювілею видатного українця в усіх відділеннях поштового зв'язку вводиться в обіг поштова марка № 1193 «Михайло Стельмах. 1912—1983». Номінал марки – 2,00 грн., тираж – 150 тисяч примірників. Художник марки та штемпеля Володимир Таран. Спецпогашення марки «Перший день» відбудеться у Києві (01001) та Вінниці (21050).

Святкові заходи

Київ

У столиці протягом травня місяця пройшов ряд заходів, присвячених пам’яті письменника. Зокрема, це і книжкова виставка «Художник народної долі», тематичний перегляд «Співець великої рідні», книжкова виставка «Художня спадщина М. Стельмаха», виставка-портрет «Правда життя у творчості М. Стельмаха», бесіда «Художня спадщина М. Стельмаха», огляд «Прозаїк світової слави»,бесіда «Гуси-лебеді його життя».

Сьогодні, 24 травня в Центральній бібліотеці імені Тараса Шевченка для дітей заплановано провести літературний портрет «Він створив світ, повний звуків і мелодій, фарб і відтінків». До 25 травня в Київському літературно-меморіальному музеї Максима Рильського триватиме виставка-семінар «Співець великої родини».

В рамках громадських заходів 25 травня 2012 року о 13.00 год. в с. Літки Броварського району Київської області пройдуть урочистості до 100-річчя від дня народження Михайла Стельмаха. В заходах візьмуть участь  заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко, голова Національної спілки письменників України Віктор Барановписьменник та друг Михайла Стельмаха Микола Сом, художник Валерій Франчук, син Михайла Стельмаха Дмитро Стельмах.

Вінниця

До 100-річчя від дня народження нашого земляка, українського письменника і драматурга Михайла Стельмаха, 24 травня у відділі мистецтв обласної наукової бібліотеки імені Тімірязєва відбудеться літературно-мистецький вечір «Син Подільської землі, співець її краси і слави». Початок – о 15-00.

У програмі: виступи голови та  письменників Вінницької організації Національної спілки письменників України Михайла Каменюка, Леоніда Куцого, Михайла Стрельбицького та  Валентини Сторожук. Вінницьке студентство декламуватиме поезії Михайла Стельмаха. Михайло Стельмах 24 травня 1912 року в селі Дяківцях Літинського повіту,  на Вінниччині. Автор романів «Правда і кривда», «Дума про тебе», «Велика рідня», багатьох поетичних збірок і книжок для дітей.

Хмельницький

Протягом травня у бібліотеках-філіях Хмельницької міської центральної бібліотечної системи проводяться масові заходи, присвячені ювілею письменника. Зокрема, у центральній бібліотеці влаштовано виставку-перегляд “Світ правди і краси”. Користувачі бібліотеки мали змогу ознайомитися з літературою, що присвячена творчості письменника, з художніми творами, які відносять письменника до ключових літературних постатей краю ХХ ст... Крім того, в бібліотеці-філії №2 влаштовано виставку — освідчення “Михайло Стельмах – український письменник-фольклорист”, а в бібліотеці — філії №8 проведено огляд літератури “Михайло Стельмах – художник народної долі”.

Харків

У бібліотеці ВДНЗУ «УМСА» користувачам бібліотеки пропонують переглянути  тематичну книжкову виставку «Незгасне імя» до 100- річчя від дня народження художника народної долі М.П. Стельмаха.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути