chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні зацвіли 200 гектарів унікальних нарцисів

17 травня 2012 о 10:14

 Квітковий килим розкинувся на території в понад дві сотні гектарів. 

Фахівці переконують, що це єдиний у світі ареал нарцису вузьколистого. Зазвичай період активного цвітіння квітів починається в середині травня і триває близько двох тижнів. Тому, щоб встигнути помилуватися нарцисами, до Закарпаття масово з’їжджаються туристи.

Нарцис у долині – справжнє диво, кажуть спеціалісти. Говорять, що такі рослини є лише на Балканах та в Альпах, але на висоті вже дві тисячі метрів над рівнем моря. Ніде в світі квітка не цвіте на висоті 200 метрів над рівнем моря, як на Закарпатті. Нарциси більше полюбляють гори, тому над загадкою, як ця квітка потрапила в сонячну долину Закарпаття, ботаніки розмірковують й досі. Одну з версій висловлює ботанік з Ужгорода Людмила Ковач.

Нарцис – це рослина високогір’я, і вниз на цю долину нарцисів він потрапив, мабуть, під час льодовикового періоду
Людмила Ковач

«Нарцис – це рослина високогір’я, і вниз на цю долину нарцисів він потрапив, мабуть, під час льодовикового періоду, там йому сподобалося, заселився. Територію це нині передано Карпатському біосферному заповіднику, ця площа становить 256 гектарів», – зауважує Людмила Ковач.

Попри те, що долиною активно опікуються і місцева громада, і науковці, вона поволі зникає. Причина – брак вологи. Місцевий мешканець Іван Кіш каже, що причина цього – непродумане господарювання за радянських часів.

У долині нарцисів теж меліораційні канали, вода до них стекла і квіти почали пропадати
Іван Кіш

«Коли заснували колгоспи, тоді, якщо пам’ятаєте, була така політика, що треба було всі поля робити родючими, орошати їх. У долині нарцисів теж меліораційні канали, вода до них стекла і квіти почали пропадати. То вже потім зрозуміли, що нарцисам треба вогкість, воду», – каже Іван Кіш.

Як врятувати квіти?

Справитися з проблемою нестачі води науковці змогли, чи не найбільше лихо, що й досі дошкуляє – туристи. І хоча є серед них чимало свідомих, більшість безжально зриває і витоптує квіти. Львів’янин Борис каже – витоптувати таке диво гріх:

«Я випадково потрапив до долини торік. Мене це видовище просто шокувало! Зараз і друзів підбив приїхати. Це просто неймовірно! Таке диво треба зберігати!», – наголошує турист.

Аби врятувати квіти, нині по всій нарцисовій долині обладнали спеціальні доріжки, якими можна проходити. Водночас зробили естакади – настили з дощок, щоб ближче до нарцисів, але не затоптувати їх. На період цвітіння у долину з’їжджаються лісівники з усіх лісництв, охороняють гордість Закарпаття. А ще мріють про те, щоб відтворити екосистему у Долині нарцисів й залишити її нащадкам.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути