chrome firefox opera safari iexplorer

Відсьогодні має запрацювати наддешева іпотека

15 травня 2012 о 13:24

З 15 травня в Україні запрацювала програма державної іпотеки, за умовами якої громадяни зможуть купити житло у кредит на 15 років лише під 3% річних. Решту — від 13 до 16% держава бере на себе.

У планах чиновників Мінрегіонбуду — до кінця року забезпечити нечувано дешевою іпотекою більше 30 000 сімей.

Влада розраховує, що програма допоможе забудовникам вирішити поточні фінансові проблеми, банкірам — отримати прибуток, а рядовим українцям — житло, пише ТСН з посиланням на «Известия в Украине».

Варто зазначити, що коло претендентів обмежене жорсткими вимогами до потенційних позичальників. Нижня межа платоспроможності для сім'ї з трьох осіб встановлена у вигляді щомісячного доходу в 4,5 тис. грн.

Верхня межа доходів в середньому по Україні визначена в 33 тис. грн на місяць для родини (від 63 тис. грн в столиці і до 29,5 тис. грн в найбіднішій Тернопільської області).

Головна вимога до потенційних позичальників — довести необхідність поліпшення житлових умов.

Перший внесок при покупці іпотечної квартири під пільговий відсоток не повинен перевищувати чверть суми кредиту. Термін погашення при бажанні можна розтягнути на 15 років.

Проте держава готова компенсувати банківський процент тільки протягом 10 років — чиновники впевнені, що більше часу позичальникові не знадобиться. Адже площа житла за пільговою іпотекою обмежена сорока квадратами на одну людину чи сім'ю без дітей.

Максимум доступної площі, на яку можуть розраховувати навіть багатодітні сім'ї, — це 58 кв м. Правда, є невелика обмовка: в окремих випадках допускається перевищення нормативної площі на 25%. Варто зазначити, що співпрацювати з державою у даній програмі пропонували 36 банкам, проте погодився лише один — державний «Ощадбанк». 

«Банкірам це невигідно, адже реальні ставки по іпотеці зараз набагато вище 16%», — пояснив радник президента Асоціації українських банків Олексій Кущ.

За його оцінками, середня процентна ставка по іпотечних кредитах в комерційних банках зараз становить 18-20%. Щоб вписатися в умови програми, банкірам доведеться знизити ставку собі в збиток. Для того, щоб отримати кредит, необхідно подати в «Ощадбанк» мінімально необхідний набір документів.

Банк аналізує кожен об'єкт кредитування, розглядає ймовірність видачі кредиту і разом з відповідними підрозділами місцевих держадміністрацій відпрацьовує варіанти отримання громадянином часткової компенсації. Після цього позичальник вибирає конкретну квартиру в будинку, відібраному міжвідомчою комісією при Мінрегіонбуді, і підписує два договори: на покупку квартири (сторони договору — учасник програми, забудовник, банк) і на виплату бюджетної компенсації (сторони договору — учасник програми, банк, місцева держадміністрація ).

При цьому в період отримання часткової компенсації квартира повинна бути для позичальника основним місцем проживання, яке не можна продати або здати в оренду.

Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути