chrome firefox opera safari iexplorer

50 тисяч українок займаються проституцією

26 червня 2012 о 13:24

Євро-2012 ще не завершився, а Україну вже відвідало понад 100 тисяч туристів. Для працівників секс-індустрії це час «врожаю». Питання незаконної торгівлі людьми стає актуальним у такому випадку. Ініціативи з попередження таких випадків проводяться поодинокими громадськими організаціями.

Снєжана Держановська, голова комісії з питань підготовки та проведення чемпіонату Євро-2012 при КМДА, член міжвідомчого координаційного штабу безпеки та правопорядку, президент ГО «Платформа оздоровлення суспільства», розповіла Gazeta.ua про проект, організований владою та небайдужими об'єднаннями.

Що ви зробили для попередження торгівлі людьми під час Євро?

Був запущений проект «Секс-індустрія в Україні — дискваліфікована!» В його рамках був проведений тренінг для представників 40 готелів Києва. Для цього були запрошені професійні тренери з США. Завдяки їх співпраці з готелями за один день було знайдено 16 дітей, яких змушували займатись проституцією. Київські готелі погодилися поширювати розроблені нами флаєри. Загалом було надруковано 500 тис. листівок із попередженням, що в Україні проституція заборонена, що повії можуть бути носіями ВІЛ-інфекції, а також жертвами торгівлі людьми. Теж вказувався телефон гарячої лінії, куди можна звертатися у разі правопорушень або для їх запобігання. У дні матчів, волонтери поширюють буклети в київській у фан-зоні

Чи був зворотній зв'язок від готелів?

Вони розкрилися і поділились своїми проблемами. Запевнили, що коли намагаються боротися з проституцією, то викликають міліцію. Але дівчата, виходячи з готелю, просто дають їм хабара. І все повторюється по колу. Часто на адміністрацію закладу давлять багаті клієнти. Вони говорять: «Ми платимо, і це наша справа». Ми проаналізували закони в 12 країнах, і прийшли до висновку, що там де штрафують клієнтів, процес боротьби найефективніший. Зараз вина лежить тільки на жінці, і не поширюється на чоловіків, які ведуть неправильний спосіб життя.

Багатьох розчулила історія співробітниці нашого кол-центру, яка колись також була в рабстві. Особливо перейнялися її словами: «Не думайте, що коли повз ресепшн проходять усміхнені дівчата до номерів, що це їм дуже подобається. Я раніше також посміхалась працівникам готелю, а мою трирічну доньку тримали в заручниках. Я мала відпрацювати свій паспорт, щоб покинути ту країну».

Що заважає боротися з нелегальною проституцією?

Вже в аеропортах приїжджаючих зустрічають інформаційні матеріали з послугами «Ukrainian girls» («Українські дівчата»). Також неконтрольований Інтернет, де ці послуги легкодоступні. Можна зустріти оголошення, в яких дівчатам пропонують бути волонтерами в ескорт-сервісі на час чемпіонату для іноземців. Клієнтів приваблює вартість послуг. Малоефективні штрафи у розмірі 200 грн., які сплачує тільки повія. Хоча за сутенерство і встановлена кримінальна відповідальність, але більшість із них має надійний «дах».

Скільки жінок займається проституцією в Україні?

За неофіційною статистикою 50 тисяч, де кожна 6-7 повія – неповнолітня. Тільки в Києві приблизно 9 тисяч жінок цієї професії. Вивезені українські жінки займаються проституцією у більш ніж 50 країнах.

Джерело: Gazeta.ua
Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути