chrome firefox opera safari iexplorer

Американська українка отримала найпрестижнішу театральну нагороду

13 червня 2012 о 09:48

У Нью-Йорку, коли актриса Ніна Аріанда отримала статуетку «Тоні», найпрестижнішу нагороду театрального світу Сполучених Штатів, то місцева преса відзначила, що на мистецькому небосхилі Америки зійшла нова зірка. Ніна Аріанда – американка українського походження. Нагороду їй присудили за роль Ванди у бродвейській постановці п’єси «Венера у хутрі».

Ніні Аріанді 28 років. Вона відвідувала українську танцювальну студію ансамблю «Сизокрилі» під режисурою Роми Прими-Богачевської, але акторка вона насамперед американського театру й кіно.

Ніна Аріанда знялася у п’ятьох фільмах, зокрема, в останньому фільмі відомого режисера Вуді Аллена, «Північ у Парижі». Народилася вона у штаті Нью-Джерсі, де й нині мешкають батьки Леся й Петро Мацьо. У дитинстві Ніна була в українській скаутській організації «Пласт».

Вона навчалася у Мистецькій школі Нью-йоркського університету, де її педагогом був легендарний актор Кристофер Пламмер. Приймаючи нагороду «Тоні», Ніна Аріанда, зокрема, сказала: «Мої друзі, моя родина, мої батьки – вони всі тут присутні. Ви зробили для мене більше від усіх. Я люблю вас дуже!»

«Справжня зірка сцени»

Треба сказати, що крім «Тоні», Ніна Аріанда має ще низку відзначень. За виконання головної ролі у бродвейському спектаклі «Народжена вчора» вона отримала нагороду «Ліги драматургів» і ще одну нагороду, яку присуджує «Коло театральних критиків за кращу роль у п’єсі».

Але «Тоні» – це зовсім інша «ліга». Для американського театру ця премія за престижністю й важливістю тотожна кінопреміям «Оскар». Подібно до «Оскара», сама номінація на «Тоні» вважається великим досягненням, а вже присудження «Тоні» виводить акторку в першу ряд майстрів американської сцени.

П’єса «Венера у хутрі», за яку Ніна отримала свій головний театральний приз, це комедія за романом австрійського письменника 19-го століття, уродженця Львова, Леопольда Захер-Мазоха, інтерпретована як сучасна історія кохання.

«Бути водночас сексуальною, кумедною й загадковою – це само по собі чимале досягнення, але бути сексуальною, кумедною й загадковою на протязі усього спектаклю, ні на хвилину не залишаючи сцену заслуговує кваліфікації надлюдської… Аріанда випромінює рідкісне сяйво справжньої зірки сцени», – написав про акторську майстерність Ніни Аріанди театральний критик газети «Нью-Йорк Таймс».

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути