chrome firefox opera safari iexplorer

Батьки самостійно відкрили центр для дітей-інвалідів

21 червня 2012 о 12:00

У Запоріжжі група батьків, діти яких хворіють на дитячий церебральний параліч та аутизм, створили власний реабілітаційний центр: просто винайняли квартиру й облаштували її відповідно до потреб своїх дітей. Міні-реабілітаційний центр набув популярності, дітей побільшало. Міська влада після численних звернень ініціативних батьків таки знайшла для центру приміщення. Однак не безкоштовне: на місяць воно коштуватиме 12 тисяч гривень. Батьки кажуть: для них це задорого, і сподіваються на сприяння місцевої влади.

Дитячий церебральний параліч, аутизм, розумова відсталість. Такі діагнози об’єднали групу батьків із Запоріжжя. Вони втомилися стукати у зачинені двері міських реабілітаційних центрів і чути від лікарів, що їхні діти невиліковні.

Ініціативні батьки винайняли квартиру, обладнали її і за допомогою волонтерів займаються там зі своїми дітьми. За кілька місяців перебування у цьому центрі-квартирі діти стають контактними. Вони припиняють боятися незнайомців, і більше довіряють лікарям. У державних центрах такий результат досягається роками.

За приміщення хочуть 12 тисяч на місяць 

У Запорізькій області 4 тисяч таких дітей. У Запоріжжі – два офіційних і два приватних центри реабілітації та лікування. Цього бракує, кажуть батьки. Тому  доводиться стояти у черзі по півроку, щоб туди потрапити. У березні міський голова Олександр Сін пообіцяв знайти порожні приміщення у центрі Запоріжжя і створити там центр реабілітації для дітей із особливими потребами.

Станки, порожні приміщення держава готова оплачувати, а за дітей, які хочуть там перебувати замість станків, ми повинні сплачувати комунальні послуги
Анжела Віхляєва

Приміщення знайшли у 39-й школі і виставили батькам рахунки, які вони не здатні оплачувати. 12 тисяч гривень на місяць плюс батьки мають за свій кошт відремонтувати класи. «Значить станки, порожні приміщення наша держава готова оплачувати, а за дітей, які хочуть там перебувати замість станків, ми повинні сплачувати комунальні послуги», – обурюється керівник квартири Анжела Віхляєва.

Надія – на депутатів

Школу, яку знайшли для втілення ініціативи батьків, у Запоріжжі вже хотіли закрити – через недобір учнів. І відкриття класів для дітей з особливими потребами було би додатковим стимулом збереження будівлі для дітей. Це визнають у районній адміністрації, але нічого зробити не можуть.

«Є комунальні послуги для населення, це одна вартість, і втричі дорожче – для комерційних підприємств. До таких підприємств належать і всі бюджетні заклади – всі бюджетні організації та реабілітаційні центри», – пояснює заступник голови Орджонікідзевської районної адміністрації Тамара Огородова.

Керівництво міста нині пропонує батькам іще один варіант: якщо депутати міськради проголосують, запропоновані під центр приміщення можуть звільнити від сплати комунальних послуг. Батьки тепер чекають на чергову сесію. На аналогічне рішення так само чекають уже кілька років із десяток громадських організацій, які об’єднують людей із особливими потребами. Однак поки що не дочекались.

Розділи: Здорова

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути