chrome firefox opera safari iexplorer

Через порнографічний контекст у Києві закрили масштабну виставку

11 червня 2012 о 14:42

У Києві достроково закрили виставку Апокаліпсис та Відродження в Шоколадному будинку. Організаторам виставки пояснили, що арт-об'єкти мають елементи порнографії і про закриття експозиції клопотала Національна комісія з питань суспільної моралі, пише КоммерсантЪ-Украина в статті Тілом не вдалася.

Про закриття виставки Апокаліпсис і Відродження в Шоколадному будинку, розміщеної у філії Київського національного музею російського мистецтва (Шоколадний будинок), виданню повідомив один з її кураторів Костянтин Дорошенко. За його словами, вранці директор музею Тетяна Скирда заявила, що виставка закрита до 15 червня за розпорядженням Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі (НЕК), оскільки представлені арт-об'єкти містять елементи порнографії.

Виставка Апокаліпсис і Відродження в Шоколадному будинку проходила в рамках бієнале сучасного мистецтва Arsenale 2012, представленому в Мистецькому арсеналі. Апокаліпсис і Відродження в Шоколадному будинку, організована Mironova Gallery, об'єднала роботи 43 учасників з Росії та України, зокрема Андрія Кузькіна, Арсена Савадова, Жанни Кадирової, Ольги Громової, Любко Дереша. Картини та інсталяції виставки іронічно відображають політичні події, в тому числі і російські. Одне із центральних місць займає експозиція Біле кільце Олексія Кнедляковского і Люсіне Джанян — це макет московської Болотної площі із маленькими фігурками протестувальників, які тримають в руках гасла «Росіяни проти Путіна». В інсталяції Андрія Кузькіна Явища природи головну роль грає оголений чоловік, що імітує дерево, якого закопують в землю вниз головою.

Дорошенко розповів, що організаторам виставки керівництво музею не пред'явило документів, на підставі яких виставка закрита. «Нам було сказано на словах, що це розпорядження НЕК. Але ж комісія не має права щось забороняти, вона може лише рекомендувати, — обурився куратор виставки. — Інцидент із закриттям виставки показує, наскільки безграмотні і далекі від сучасної культури працівники музею».

Тим часом у НЕК здивувалися закриття виставки. «Я не чув, що вона була закрита, — заявив голова комісії Василь Костицький. — До нас дійсно зверталася громадянка із числа відвідувачок. Вона сказала, що на виставці показують порнографію. Із цього приводу ми направили відповідне звернення Олександру Попову».

У свою чергу директор Mironova Gallery Ірина Стеблинець заявила, що передчасно закривши виставку, керівництво музею порушило договірні відносини. «У нас укладений контракт, за яким виставка повинна була проходити з 15 травня по 27 липня. Ми дотримувалися всіх умов документа, там ніде не було сказано, що керівництво музею може демонтувати інсталяції або виносити на вулицю арт-об'єкти», — сказала вона, додавши, що галерея обов'язково підрахує завдані матеріальні збитки у зв'язку із закриттям виставки.

Тим часом експерти вважають, що скандал із виставкою завдасть шкоди міжнародному іміджу України. "Порнографією не можна вважати оголене тіло, інакше тоді на статую Давида Мікеланджело варто було б одягнути труси. Порнографія — це коли за рішенням НЕК в Україні в 2012 році закривають виставки сучасного мистецтва. У ній брали участь автори зі світовою популярністю, і результат очевидний. Багато відомих друкованих видань, які пишуть про мистецтво, відмовилися спілкуватися із керівництвом музею, не назвавши причин ", — заявила екс-головред журналу Українська культура Марія Хрущак.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути