chrome firefox opera safari iexplorer

Чверть українських підлітків вживали наркотики

13 червня 2012 о 10:00

За  результатами нещодавнього дослідження ЮНІСЕФ в Україні, чверть українських підлітків 15-17 років мають досвід вживання наркотичних речовин. На думку експертів, в деяких випадках розвитку такої ситуації сприяє батьківська недбалість, однак головну проблему фахівці вбачають в недосконалій державній політиці. Вона, на їхню думку, не дозволяє впроваджувати відповідні технології для методик у цій сфері, що поліпшать боротьбу з проблемою.

Лікарські засоби і марихуана провокують чи не найбільше підліткових наркозалежностей, наголошує Анатолій Вієвський, головний нарколог Міністерства охорони здоров’я. На його думку, таку ситуацію зумовлює сімейна недбалість та доступність придбання – зокрема, лікарських засобів – дітьми. Водночас, експерт зазначає, що державна політика щодо боротьби з дитячими наркозалежностями в Україні нерозвинена, а батьки «неадекватно ставляться до вирішення подібних питань».

33 відсотки батьків взагалі не хочуть, щоб з їхніми дітьми говорили про наркотики
Анатолій Вієвський

«33 відсотки батьків взагалі не хочуть, щоб з їхніми дітьми говорили про наркотики. Вони ховають голову в пісок, вважаючи що таким чином убезпечать свою дитину від проблеми. Для того, щоб попереджати перші вживання, потрібні дуже конкретні технології. Наша країна – це не країна конкретних технологій. В нас затиснуть наркоманію в темний куток, де буде відбуватися що-завгодно і воно буде неконтрольоване»,  – зауважує фахівець.

За словами Анатолія Вієвського, переважна більшість підлітків наркотики вживати не збирається, однак оточення часто провокує їх на знайомство з забороненими речовинами. Отож, зауважує експерт, підлітків треба навчати спеціальним навичкам, чому держава наразі не сприяє.

В Україні бракує фахівців і відповідного законодавства

Колишній очільник Київського центру соціальних служб сім’ї, дітей та молоді Костянтин Шендеровський зазначає, що ситуація з дитячими наркозалежностями останніми роками суттєво погіршилася і стала більш прихованою, адже в Україні немає єдиної статистики щодо цієї проблеми. За словами експерта, у роботі з наркозалежними підлітками соціальні працівники наразі використовують дорослі методики, а лікують цих дітей у дорослих наркодиспансерах. Змінити ж таку ситуацію не дозволяє відсутність фахівців і законодавчого забезпечення, зауважує він.

Найбільшу шкоду держава зробила, коли фактично зруйнувала підготовку кваліфікованих соціальних працівників
Костянтин Шендеровський

«Найбільшу шкоду держава зробила, коли фактично зруйнувала підготовку кваліфікованих соціальних працівників. В Україні так і не з’явились спеціальності реабілітологів для дітей. Цю проблему підсилює бідність, бездоглядність, незайнятість і немає підстав казати, що тут буде якийсь порядок і прогрес», – зауважує експерт.

Водночас Костянтин Шендеровський наголошує, що у підлітковому віці позбутися наркотичної залежності набагато легше, адже є «межа хворобливої залежності», яка дозволяє відлучити підлітка від вживання наркотиків шляхом переконання.

За даними ЮНІСЕФ, близько 2 відсотків українських підлітків знайомляться з наркотиками до 13 років. Серед найдоступніших речовин вони відзначають гашиш, марихуану, амфетаміни, екстазі та транквілізатори.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути