chrome firefox opera safari iexplorer

Google нарахував в Україні 3 мови, що вимирають

25 червня 2012 о 16:37

Компанія Google презентувала проект порятунку мов, що зникають. Суть проекту полягає в створенні сайту, на якому централізовано представлена інформація про мови, що нині на межі вимирання.

Про це пише ЗІК з посиланням на повідомляє «Радіо Свобода».

Нині на сайті у базі даних – 3054 мови, які перебувають на межі зникнення.

Зокрема, на мовній мапі України відмічено три мови в зоні ризику – Plautdietsch (нижньопруський діалект східнонижньонімецької групи, яким розмовляють переселенці з Німеччини 19-го століття, протестанти-меноніти), Krymchak (кримчацька мова, тюркська, близька до кримськотатарської; нею ще говорять лише кілька старших людей) і Urum (урумська мова – тюркська, теж близька до кримськотатарської, мова частини понтійських греків, предки яких за часів Османської імперії перейшли з грецької на тюркські діалекти), причому остання має позначку «у небезпеці», а урумська – «у критичній небезпеці».

«Мови живуть своїм життям і постійно змінюються. Вимирання мов – явище не нове. Але швидкість, з якою це відбувається зараз, безпрецедентна і страшна», – мовиться на сайті Endangered Languages Project.

У Google кажуть, що надали для проекту лише технічні ресурси, і найближчим часом сайт планують передати повністю під керівництво опікунської ради, у складі якої – низка великих міжнародних лінгвістичних організацій, зокрема, Рада культур корінних народів FPCC та Інститут мовної інформації і технологій Східного Мічиганського університету.

Сайт Endangered Languages Project – це мапа світу, на якій майже у кожній країні відмічено мови, які перебувають у зоні ризику. До кожної з таких мов подано короткий опис (зокрема, альтернативні назви, класифікацію і зону поширення), також є можливість ознайомитися зі зразком – це можуть бути навіть відео- чи аудіозаписи. Окрім того, якщо хтось із зареєстрованих користувачів має цінну інформацію про ту чи іншу мову, він має змогу її завантажити.

Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути