chrome firefox opera safari iexplorer

КМДА провокує протести киян поряд із фан-зоною – екологи

12 червня 2012 о 16:36

Довгоочікуваний чемпіонат з футболу Євро-2012 набирає обертів. І хоча для підготовки інфраструктури та зустрічі гостей у київської влади було майже чотири роки, все одно багато що робилося в останній момент.

Наприклад, напередодні відкриття фан-зони в центрі столиці почалося знищення великої кількості дерев, які заважали, за словами виконавців, встановленню тимчасових споруд. Масові вирубки дерев відбувалися також і при підготовці наметового містечка на Трухановому острові.

Та особливо занепокоїло екологів знищення в серці столиці, на центральній вулиці Хрещатику, каштанів. Усім відомо, що ці дерева є символом Києва і потребують підвищеної уваги та обережного ставлення.

«Київські каштани зараз страждають від подвійного пресу – невиправданих рубок та від появи в столиці каштанової молі, що вже кілка років пошкоджує листя на деревах та спричиняє його всихання ще до настання осені. КМДА не робить жодних дій на захист каштанів, воліючи краще вирубати їх, ніж вберегти від каштанової молі», – переконаний координатор «Простору свободи» Тарас Пушкар.

На звернення ЗМІ до комунального підприємства, що займається облаштуванням зелених зон при Шевченківській райдержадміністрації, відповіли, що здорових дерев пиляти ніхто не дозволив би, а вже спиляні були хоч і зеленими, та вважались сухостоєм. При цьому на фотографіях видно, що ці дерева були цілком здоровими й не мали на зрізі жодних ознак дуплистості чи інших пошкоджень деревини.

«Жодна цивілізована країна не знищувала би символ своєї столиці для того щоб встановити намети футбольних фанів. Втім, почерк київських очільників проявляється так само в усьому. Готовий посперечатись, що по завершенню «Євро» на місці фан-зони на Трухановому острові почнуть будівництво», – обурюється заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк.

Громадські організації звернулись до організаторів Євро-2012 та до КМДА з вимогою не знищувати каштани на Хрещатику та не провокувати киян на акції протесту поряд із фан-зоною.

Екологи також вимагають від київської влади надати документи, що підтверджують законність вирубки на Хрещатику зелених дерев під виглядом «сухостою» та покарати винних у знищенні близько 20 каштанів; зайнятись захистом київських каштанів не лише від рубок, але й від каштанової молі, як це робиться у більшості країн Південної та Центральної Європи.

Підготувала Майя Заховайко, «Рідна країна»

Розділи: Довкілля

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути