chrome firefox opera safari iexplorer

Кожен другий медаліст провалив ЗНО

19 червня 2012 о 13:42

В Україні відчутно побільшало медалістів. За останні два роки відмінниками стали 23 тисячі випускників шкіл.

Золоті та срібні медалі отримує кожен десятий одинадцятикласник, а в деяких регіонах – кожен восьмий випускник. Та не всі медалісти можуть похвалитися справжніми знаннями, левова частка – “липові”.

Такі дані оприлюднив директор Центру тестових технологій і моніторингу якості освіти Ігор Лікарчук, пише Високий замок.

“За останні два роки кількість випускників шкіл, які отримали відзнаки, збільшилася майже вдвічі. Переважна більшість «золотих» і «срібних» відзнак – “липові”, – каже пан Лікарчук. – Практика показала, що на тестуванні кожен другий медаліст отримав менше 160 балів. У школі за часів Радянського Союзу ситуація була іншою. Кількість нагороджених «золотими» та «срібними» медалями після закінчення шкіл становила від 1 до 1,8% від загальної кількості випускників”.

Лише у Львові цього року 285 учнів отримали золоті медалі, 89 – срібні. За інформацією форуму директорів шкіл України, цього року Міністерство освіти замовило виготовлення 15 тисяч 900 золотих медалей. Торік було 11,3 тисячі медалістів, у 2010-му – 10,8 тисячі, у 2009-му – 7 тисяч.

Громадська організація “Свідомо” довела, що медалісти купують оцінки у вчителів. У деяких випадках педагоги йдуть навіть на переписування класних журналів... Чому учні так “б’ються за медаль”? Така відзнака надає привілеї при вступі до ВНЗ. Наприклад, якщо два учні набрали на вступному іспиті однакову кількість балів, а місце одне, то студентом стане саме медаліст.

Розділи: Новини освіти

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути