chrome firefox opera safari iexplorer

Києво-Печерський заповідник отримав європейський музейний сертифікат

13 червня 2012 о 12:33

Європейська економічна палата торгівлі, комерції та промисловості в Україні завершила процес сертифікації за європейським музейним стандартом однієї з найвизначніших пам'яток України, об'єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО — Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

Тож відтепер йому присвоєно сертифікат «Європейський музейний стандарт із знаком якості музею».

Про це повідомив міністр культури України Михайло Кулиняк під час урочистостостей у вівторок, передає кореспондент УКРІНФОРМу.

«Нині жоден культурно-мистецький заклад України ще не отримав сертифікат відповідності європейському музейному стандарту. Києво-Печерський заповідник став першою ластівкою серед заповідників музейних установ нашої держави», — сказав міністр.

Він також висловив вдячність керівництву заповідника за високий професіоналізм та фундаментальну роботу по розвитку та збереженню історичної спадщини країни.

За словами генерального директора Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Вікторії Лісничої, її головним бажанням було приведення заповідника до когорти найкращих у Європі. Тож тепер у ньому буде розроблено нове меню європейського стандарту, запроваджено електронні квитки, а також аудіогіди.

Однак Ліснича запевнила, що це не вплине на вартість квитків, і їхня ціна залишиться незмінною.

«Експерти підтвердили, що ми рухаємося у вірному напрямку. Нам надано також рекомендації щодо усунення деяких недоліків, але я щиро рада, що моє бачення розвитку заповідника збігається із баченням європейських експертів», — наголосила гендиректор заповідника. Вона також зауважила, що із держбюджету не було витрачено грошей на сертифікацію, оскільки усі видатки взяла на себе ЄЕПТКП.

Довідка

Європейський музейний стандарт якості видається музейним установам, які відповідають загальній концепції музею та встановленим Європейською економічною палатою торгівлі, комерції та промисловості стандартам і критеріям, надають якісні музейній послуги, мають професійний досвід та можливості надання спеціальних консультативних послуг.

Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник у лютому подав заявку до центрального офісу палати та першим серед українських музейних установ отримав європейський сертифікат.