chrome firefox opera safari iexplorer

Львів провалив усі інвестиційні проекти по «Євро-2012»

20 червня 2012 о 14:54

Інвестиційна політика на Львівщині перебуває в глухому куті. Форумів та розмов навколо цієї теми не бракує, але реальні інвестиції до області майже не надходять.

Про це сьогодні, 20 червня, у Львові розповів під час проведення громадської ради при Львівській облдержадміністрації її голова Зіновій Бермес.

«За останні 10 років у Львівській області реалізовано лише один інвестиційний проект у повному вимірі. Це проект концерну «Ліоні», завдяки якому сьогодні на підприємствах працює понад 6 тисяч робочих місць, – зазначив Зіновій Бермес. – На нашу думку, таких прикладів мало би бути значно більше, враховуючи географічне становище Львівщини, вартість робочої сили, а також людський, природний, кадровий ресурси регіону».

Голова громадської ради наголосив, що кожного року в нас проводяться так звані інвестиційні заходи.

«Маємо багато інвестиційних форумів. За три останні роки на проведення інвестиційних форумів, коштів з бюджету витрачено понад мільярд гривень, – каже він. – Тому результат мав бути набагато кращим».

Не оминув своєю увагою Зіновій Бермес питання надходження інвестицій у Львів.

«Після того, як Львів визначили для проведення «Євро», міський голова Львова Садовий казав, що до нас стоїть черга інвесторів. У результаті виявилося, що якби не державний бюджет України, то в нас би нічого не було, ми не мали б ані аеропорту, ані стадіону. Тобто всі проекти були провалені. Який ефект ми отримали від «Євро»? Міська влада проголошувала певні цифри. Прогнозували, що на «Євро» до нас приїде 100 тисяч туристів, і ми чули таку цифру, що кожен турист щодня витрачає 1000 гривень. Якщо помножити це на два дні, то ми отримати би цифру – 200 мільйонів гривень. Буде ще час проаналізувати економічний ефект, але поки ми бачимо, що Львів отримав гарну промоцію. Але по всьому решта, я думаю, у нас буде велике фіаско, бо насправді ми провалили всі інвестиційні проекти».

Гучні наміри залучити великі інвестиції безслідно зникли.

«З шести транскордонних переходів ми зробили лише один такий перехід. Ніхто вже не говорить про будівництво європейської колії, про ремонт площі Двірцевої у Львові. До Львова хотіли приходити інвестори, але в силу різних причин, в силу поведінки влади інвестори прийшли і пішли. Ставлення до інвестора треба змінювати, а до вітчизняного – у першу чергу. Хоча в 2007—2008 році інвестицій було більше, проте ті інвестиції йшли, як правило, у фінансову, спекулятивну сферу. Це не та сфера, яка б давала нові робочі місця.

Навіть угоду з урядом, який може виділяти кошти на розвиток міста та регіону міська влада не поспішає виконувати. Очевидно, що Львівська міська влада працює проти міста».

Джерело: ZIK
Розділи: Суспільство

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути