chrome firefox opera safari iexplorer

Львівщина пропонує 4 об’єкти до включення в ЮНЕСКО

15 червня 2012 о 15:46

Чотири об’єкти пам’яток культурної спадщини Львівщини відібрали в якості потенційних кандидатів для занесення до списку ЮНЕСКО.

Про це йшлося під час наради щодо стану підготовки внесення у Список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО спільної українсько-польської транскордонної номінації «Дерев’яні церкви українських і польських Карпат» у Львівській ОДА.

Заступник голови Львівської ОДА Володимир Губицький зазначив, що на даний час вже відібрано по 8 пам’яток з кожної країни, які є визначними взірцями пам’яток культурної спадщини – храмів лемківської, бойківської, гуцульської та галицької шкіл, які зберегли свою автентичність і можуть розглядатися як потенційні кандидати для занесення до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

За словами В.Губицького, від Львівської області до цього списку потрапило чотири об’єкти: церква Святого Юра у м. Дрогобич, церква Святого Духа в с. Потелич Жовківського району, церква Собору Пр.Богородиці у с. Матків Турківського району та церква Святої Трійці в м. Жовква.

Заступник голови Львівської ОДА додав, що на сьогодні, за інформацією із Центру Світової спадщини ЮНЕСКО номінація (заявка) дерев’яних церков карпатського регіону у Польщі та Україні відповідає всім технічним вимогам, встановленим у нормативних вимогах щодо повноти перевірки номінацій до Списку всесвітньої спадщини.

Після надання доступу делегації ІКОМОС для проведення оцінювання та обстеження об’єктів буде підготовлено і передано заявку на конгрес ЮНЕСКО.

«Зараз необхідно провести ряд практичних заходів з підготовки номінованих об’ктів для огляду експертом ІКОМОС. Крім цього, було скеровано листи до голів РДА Турківського і Жовківського районів про проведення ямкового ремонту доріг, що ведуть до населених пунктів, де розташовані храми» – зазначив під час наради Володимир Губицький.

Джерело: ZAXID.NET
Розділи: Новини культури

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути