chrome firefox opera safari iexplorer

Медики просять Президента не дати реформувати службу швидкої медичної допомоги

22 червня 2012 о 15:27

Вільна профспілка медичних працівників України звернулася до Президента з відкритим листом щодо ухваленого Верховною Радою 17 травня 2012 року у першому читанні Закону України «Про екстрену медичну допомогу».

На думку медиків, прийняття цього закону означатиме, що в майбутньому в Україні може перестати функціонувати служба швидкої медичної допомоги.

«У Верховну Раду буквально «проштовхнули» проект Закону, який не має нічого спільного з проблемами як галузі охорони здоров’я, так і суспільства в цілому. У ньому багато декларативного, він є затратним для бюджету України», — йдеться у зверненні до Президента.

Насамперед, зазначають автори звернення, законом передбачається створити структури — Центри медицини катастроф, які, по суті, стануть проміжною ланкою між службою швидкої медичної допомоги та Міністерством надзвичайних ситуацій.

«Екстрену медичну допомогу надавала і надає служба швидкої медичної допомоги. Ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій займалося і займатиметься Міністерство надзвичайних ситуацій, залучаючи для цього інші служби та структури, в тому числі швидку медичну допомогу. До чого тут Центри екстреної медичної допомоги та медицини катастроф з гіперболізованими задачами та функціями, та й ще й у статусі державної служби? Хіба в скрутні для країни кризові часи немає куди витрачати бюджетні кошти?», — запитують медики.

Вони зазначають, що в усьому світі екстрену медичну допомогу надає служба швидкої медичної допомоги, котра, до речі, захищена законом (Росія, Польща, Франція тощо). В Україні Київська швидка медична допомога, як національна гордість та одна з найстаріших подібних служб у Європі, 30 червня 2012 року святкуватиме 110 років із дня заснування. Авторитет її визнаний у світі.

«Ні, нашим «горе-реформаторам» треба вигадати українське «диво» — лобіювати закон, який не принесе користі та ще й знищить службу, яка, попри скруту та недофінансування продовжує надавати медичну допомогу, рятувати життя громадян України!

Вікторе Федоровичу! У публічних виступах Ви неодноразово загострювали увагу на важливій ролі швидкої медичної допомоги у суспільстві. Ми поділяємо Вашу стурбованість, висловлену на засіданні ради Регіонів 24.05.2012, щодо недоступності та погіршання якості медичних послуг попри намагання проводити реформи в медицині. Повірте, якщо Закон України «Про екстрену медичну допомогу» вступить в дію, Ваші соціальні ініціативи також будуть суттєво підірвані.

Вельмишановний пане Президенте, хочеться вірити, що Ви, як Гарант Конституції, не залишите без уваги забезпечення конституційного права на здоров’я та життя для кожного громадянина, та не підпишете Закон, який, на нашу думку, лише імітує реформи у галузі охорони здоров’я.

Сподіваємося, що це болюче для мільйонів простих українців питання не залишиться без Вашої уваги», — йдеться у зверненні до Презиеднта.

Нагадаємо, незалежні експерти розкритикували законопроект «Про екстрену медичну допомогу».

«Рідна країна»

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути