chrome firefox opera safari iexplorer

Міністр освіти України вважає державну мову «непотрібною»? Відео

11 червня 2012 о 19:11

Міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачнік на зустрічі з вчителями Росії заявив, що перестав нав’язувати регіонам підручники на непотрібні мові.

Про це свідчить відео виступу міністра, яке було зняте у Києві у травні 2012 року на зібранні вчителів Росії, передає ЗІК.

«Якщо говорити про те, що зробила демократизація, то ми перестали нав’язувати регіонам підручники на непотрібній мові. Бюджет задихається, я бачив це апокаліптичне похмуре видовище», — заявив він.

«За кілька років, наприклад, не розпаковані підручники в АР Крим. Запитую наших поважних директорів департаментів, заступників міністра: навіщо ви возите підручники в ті регіони, де батьки все одно їх купують іншою мовою? Чую: Ну, така команда», — розповів Табачник.

«Ми третій рік у мовному сенсі повністю йдемо від побажання кожної школи. Вона замовляє і отримує той комплект підручників, які замовила», — уточнив він.

Також міністр похвалився, що зняв табу на російську мову у вищих навчальних закладах, яке ввів його попередник (Іван Вакарчук), заборонивши викладати російською мовою у вишах.

А ефект від цього, як заявив Табачник, це те, що російські студенти хлинули вчитися в Україну. Наразі більше 6 тисяч росіян-контрактників вчаться в українських вишах і більше 7 тисяч українських студентів вчаться в Росії.

Як відомо, у серпні 2011 року школам Львівської області не вистачало 20% підручників, яких просто не завезли. Така ситуація спостерігалася і в інших регіонах України. Учням пропонували вдруковувати частини текстів з Інтернету.

У грудні 2011 року по всій Україні школам не вистачало підручників для перших і одинадцятих класів.

Станом на лютий цього року українським одинадцятикласникам досі бракувало підручників і не було по чому готуватися до ЗНО.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути