chrome firefox opera safari iexplorer

Музей історії міста Києва може зникнути найближчим часом

21 червня 2012 о 14:28

Музей історії міста Києва може зникнути найближчим часом, побоюються його колишні і нинішні працівники. Останні роки він існує лише за рахунок своїх філіалів, але і їх, на думку, музейників, збирається відібрати столичне Управління культури і віддати іншому господареві. В мерії це спростовують, більше того, чиновники стверджують, що музей має не тільки належне фінансування, а до кінця літа запрацює і нове приміщення

Понад 8 років Музей історії міста Києва не має постійної експозиції. У 2004 році його виселили з будівлі Кловського палацу, щоб розмістити там Верховний суд України. З того часу музей лишився без постійного приміщення, а молоді кияни – без знання історії, говорять музейники. До сьогодні в столиці існувало 8 філій Музею історії Києва і це давало його працівникам віру у відродження.

Сергій Кролевець звільнився з посади директора Музею історії Києва минулого тижня. Нині він вголос висловлює підозри, що ці філії столичне Управління культури незабаром передасть у володіння інших музеїв

«Замість того, щоб сприяти входженню в нову будівлю, Управління культури розпочало процес ліквідації музею. Сьогодні Музей історії Києва існує лише в тих філіях, які є його структурними підрозділами: Музей Булгакова, Музей Пушкіна, Музей Грушевського, Музей культурної спадщини, Музей партизанської слави, Музей шістдесятництва», – зауважує Сергій Кролевець.

Екс-директор припускає, що першим в Музею історії міста заберуть Музей Булгакова і віддадуть Музею російського мистецтва, який має статус національного. Проте колегам не вдасться кваліфіковано обслуговувати цей філіал через свій вузький профіль, говорить Кролевець

Його думки поділяє і вчений секретар музею Катерина Романова, яка побоюється, що музейні фонди можуть розкрасти чиновники.

КМДА стверджує, що всіляко підтримує музей

В управлінні культури спростовують слова музейників. Їм взагалі немає на що жалітись, сказала у коментарі Радіо Свобода начальник Управління культури Київської міської державної адміністрації Світлана Зоріна.

«Чесно кажучи, мені здається, що це той випадок, коли люди не справляється зі своїми обов’язками, пише заяву, а після цього щось коментує, – каже вона. – Тому ситуація дуже дивна. Це просто якось характеризує чисто порядні якості людини»

За її словами, музей отримує постійне фінансування і підтримку від держави, а приміщення за адресою вулиця Богдана Хмельницького, 7 офіційно оформлене на музей і ніхто його забирати не буде. Продовжує Світлана Зоріна.

«Табличка на будинку вже висить. Приміщення за документами є на Музеї історії міста Києва. Воно подароване місту, – зазначає вона. – Але будинок ще не здали в експлуатацію, це правда. Він зможе функціонувати лише тоді, коли згідно Закону про музеї в ньому буде встановлена сигналізація».

Якщо не буде філіалів, то й музею не буде – Кролевець

Проте екс-директор Музею історії Києва Сергій Кролевець сказав Радіо Свобода , що нове приміщення без філіалів музею може просто не знадобитись.

«Музей просто помре. Він не зможе відкрити експозицію, яку мав наміри відкрити цього року. Філії є невід’ємною частиною музею і єдиним джерелом надходженням коштів», – наголошує Сергій Кролевець.

На День Києва наприкінці травня співробітники Музею історії Києва отримали символічні ключі від будівлі на вулиці Хмельницького. Першу експозицію в новому приміщенні планують на 24 серпня, День незалежності.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути