chrome firefox opera safari iexplorer

На Подолі хочуть набудувати 25-поверхових творчих майстерень?

10 червня 2012 о 09:36

Керівництво Національної спілки художників України планує звести житловий офісно-розважальний комплекс з шести 25-поверхових будинків та двох будівель (9- і 5- поверхів) на Подолі по вулиці Сошенка, 33.

Як стверджують художники, відбувається захоплення території, яка є базою членів Спілки: завезена будівельна техніка, виставлена охорона, планується встановлення будівельного паркану.

Проти зведення нових будинків виступають самі ж художники-члени Спілки художників, аспіранти Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, які на сьогодні в садибі за цією ж адресою (вул. Сошенка, 33) займають творчі майстерні.

Художники звернулися до голови комісії Київради з питань культури та туризму Олександра Бригинця з проханням не допустити забудови цінної землі.

«Не має значення, хто вирішив забудувати історичну територію, якщо будівництво шкодить місту, винні мають відповідати за свої вчинки. В даному випадку забудовником стала Спілка художників, яка отримала земельну ділянку для своїх майстерень, але всупереч заборонам та цільовому призначенню землі вирішила побудувати на цій території руками інвесторів висотки», — заявив О. Бригинець.

Відповідно до чинного Генерального плану Києва до 2020 року, ділянка за адресою вул. Сошенка, 33 призначається під «вибіркову індивідуальну забудову» (тобто, малоповерхову). Саме тому будь-які висотні забудови на цій території є незаконними.

«Крім того, зведення висоток на цій території загрожує зсувами ґрунту, оскільки вона знаходиться на високому пагорбі (під яким є масштабні плавуни) і прилягає до лісопарку (на ділянці та навколо неї багато дубів і сосен, яким понад сто років). Я вже не кажу про те, що це Поділ і ця територія є Пн. історичним ареалом Києва», — наголосив О. Бригинець.

Зазначена земельна ділянка площею 2 га була надана Національній спілці художників України рішенням Київради «1072/1733 у 2007 році для будівництва та експлуатації житлових будинків з вбудованими творчими майстернями. Але нині там почалися підготовчі роботи для зведення 8 багатоповерхівок.

Проти висотної забудови митці протестуватимуть виставкою

Мистецька еліта стала на захист Подолу: 10 червня 2012 року о 15.00 за адресою Сошенко, 33 відбудеться культурно-мистецький захід на підтримку Сошенко, 33.

«Ми повинні воювати проти забудовників не залежно від їхнього статусу на кожній п’яді дорогоцінної київської землі. Закликаю всіх небайдужих взяти участь у акції і особисто докласти зусиль для збереження традиційного київського духу», — закликав О. Бригинець.

В рамках заходу планується:

• Художня виставка

• Круглий стіл. Обговорення концепції регенерації території, що є альтернативою забудови.

• Перегляд фото та відео матеріалу відзнятого за останні роки у майстернях. Дискусії з учасниками акції.

Доїхати до місця події можна тролейбусом №18 до кінцевої зупинки або маршрутками №18, та219 до пл. Шевченка та 10 хв. пішки.

За матеріалами прес-служби О. Бригинця

«Рідна країна»

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути