chrome firefox opera safari iexplorer

На Вінниччині з'явиться Долина ірисів

01 червня 2012 о 12:51

Ініціативу про створення природного заказника місцевого значення «Долина ірисів» подала Вінницька обласна рада після того, як її керівнику Сергію Татусяку місцеві жителі показали чарівний куточок природи на межі Барського і Мурованокуриловецького районів.

Тут, біля сіл Долиняни, Снітків та Супівка, на 10-гектарній площі нині розквітли яскраво-жовтим кольором квіти, які в народі називають півники. За інформацією екологів — це дикоростучий вид півників болотяних, їх ще називають іриси.

— Ця долина — унікальний скарб, подарований нам природою, — каже Сергій Татусяк. — Маємо все зробити, щоб тут побували і відчули чудову ауру не тільки мешканці нашого краю, а й з інших регіонів держави. Залучатимемо кошти з різних джерел для облаштування інфраструктури з тим, щоб відкрити туристичний маршрут. Аналогічний приклад маємо у Закарпатті, куди їдуть милуватися долиною нарцисів, а в нас буде долина ірисів.

Як повідомив начальник Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Вінницькій області Володимир Крисько, іриси у долині не є рідкісним видом рослин і не занесені до Червоної книги, але ареал їх розповсюдження унікальний тим, що він з невеликої ділянки поширився на значну площу.

Екологи розпочали детальне дослідження території, де квітнуть іриси. Допомагають їм у цьому викладачі та студенти Барського автомобільно-дорожнього технікуму. Навчальний заклад має відділ землевпорядкування. Його фахівці, на підставі досліджень території, створять карту майбутнього заказника, уточнив директор технікуму Йосип Кібітлевський.

Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути