chrome firefox opera safari iexplorer

На Закарпатті з’явиться поселення 300-річної давності

01 червня 2012 о 15:51

У найпрезентабельнішому закарпатському замку Паланок, що в Мукачевому, за підтримки чотиристороннього міжнародного проекту планують реконструювати ремісниче містечко часів князя Трансильванії (Семигороддя), керівника антигабсбурзької національно-визвольної війни угорського народу 1703—1711 років Ференца Ракоці.

Днями деталі цього задуму представники України, Румунії, Угорщини та Словаччини обговорювали на стартовій конференції проекту започаткування маршруту «Місцями слави Ракоці».

Над спорудженням міста більш ніж 300-річної давності вже почали працювати історики, представники органів виконавчої влади й місцевого самоврядування, громадських організацій, туристичних фірм, освітніх установ та закладів культури.

Маршрут «Місцями слави Ракоці» охоплюватиме Закарпатську область, Словаччину (Східнословацький край – Кошице, Борша), Східну та Північно-Східну Угорщину (Шарошпоток), котрі тісно пов’язані історичним минулим та родинною спадщиною сім’ї Ракоці: в кожній із цих країн є їхні добре збережені замки.

Торік відзначалося 300-річчя завершення Визвольної війни угорського народу під проводом Ракоці (1711 р.).

Як розповів координатор проекту, віце-президент Асоціації розвитку малого й середнього бізнесу та інновацій «Ужгород – ХХІ вік» Олег Лукша, загальний бюджет проекту, розрахованого на два роки, становить 489 888 євро, з яких сума ґранту для українських партнерів-учасників – 250 тис. євро.

Проект на 90 відсотків фінансує Європейський Союз. У Паланку в Мукачевому за ці кошти проведуть благоустрій подвір’я замку та створять ремісниче містечко за стилістикою часів Ракоці; відновлять приміщення та збільшать площі для експозиції Ракоці.

Оскільки експозиція Ракоці у Паланку неширока, проектом передбачено її розширення, у тому числі шляхом виготовлення копій експонатів із партнерських музеїв. Також у замку проведуть поточний ремонт лицарського залу, влаштують там конференц-зал, а ще – спорудять громадську вбиральню для відвідувачів. Директор Мукачівського історичного музею Михайло Белеканич, звісно, радий, що Паланок отримав можливість за кошти Євросоюзу відремонтувати свої приміщення та збагатитись експонатами. «Будемо сподіватися, туристи оцінять таке відродження нашого маленького дива Закарпаття», – сподівається директор.