chrome firefox opera safari iexplorer

Науковці просять врятувати національний природний парк від новопризначеного директора

14 червня 2012 о 13:57

Науковці НАН України звернулись до Міністра екології та природних ресурсів Едуарда Ставицького з проханням врятувати національний природний парк «Гомільшанські ліси» від його новопризначеного директора.

Звернення на ім’я міністра направила Наукова рада з проблем заповідної справи і діяльності заповідників Національної академії наук України (НАНУ).

Нагадаємо, що 22 квітня 2012 року на посаду директора національного природного парку (НПП) «Гомільшанські ліси» Державна агенція лісових ресурсів України призначила Івана Северіна – людину, яка 2 роки тому добивалась скасування цього національного парку.

Раніше, на початку 2012 року, екс-директора НПП Олександра Мотляха було нагороджено почесною грамотою польських природоохоронців за визначні досягнення у охороні біорізноманіття та передусім – за обмеження рубок.

Втім, новий директор вже у першому своєму інтерв’ю заявив що біологічний підхід до роботи нацпарку відходить в минуле і тепер на НПП очікують рубки і забудови.

«Саме цей національний парк, керований Олександром Мотляхом, відомий серед науковців України та інших країн як еталон наукового підходу до роботи національного природного парку. Серед усіх НПП України,лише тут вже протягом 5 років не дозволяється проводити рубки та забудовувати територію заплави ріки Сіверський Дінець…

Прикро було дізнатися, що в квітні 2012 року контракт із Олександром Мотляхом не було продовжено і вже у травня підписано з новим директором – Іваном Северіном. Це призначення викликає наше здивування, адже саме ця людина виступала у 2010 році за скасування самого НПП «Гомільшанські ліси» та публічно оскаржувала обмеження рубок в НПП, запроваджене науково-технічною радою парку», – говориться в зверненні науковців.

На думку фахівців НАН України, першочерговим кроком у порятунку «Гомільшанських лісів» має стати підпорядкування цього національного парку у відання Міністерства екології та природних ресурсів України.

«Однією з основних проблем на шляху становлення багатьох національних природних парків в Україні є підпорядкування їх Державному агентству лісових ресурсів. Господарський підхід до керування національними парками, використання їх як джерела товарної деревини давно є об’єктом неабиякої тривоги науковців та екологічних організацій», – йдеться у зверненні НАН України.

Довідково

В самому центрі Харківської області, на берегах річки Сіверський Донець, розташований національний природний парк «Гомільшанські ліси». Він був створений в 2004 році з метою збереження, відтворення та раціонального використання типових та унікальних лісостепових природних комплексів долини р. Сіверський Донець, що мають важливе природоохоронне, наукове, естетичне, рекреаційне та оздоровче значення.

Територія національного парку є одним із мальовничих куточків Лівобережної України. Вже в часи Петра Першого тут був затверджений «Заповідний корабельний гай». В описі Харківської єпархії (перша половина Х1Х с.) її автор Філарет характеризує цю місцевість як одне з «прелестных мест благодатной Украины». Історія створення природоохоронного об'єкту на цієї території налічує більше 70 років, з першої половини ХХ ст.

На території парку багато історичних пам'ятників: городища скіфських часів та періоду Київської русі, залишки козацького монастиря.

Ці мальовничі ландшафти продовжують радувати людей і в наші часи. Різноманітні краєвиди Національного парку, але недаремно в назві національного парку фігурує слово «ліси». Гомільшанські ліси – це кілька великих лісових масивів, що розташовані на берегах Сіверського Донця та вздовж річки Гомольші. Разом вони створюють один з найбільших масивів нагірних дібров на Харківщині. Картину порослих дібровами крутих схилів Дінця доповнюють соснові бори, що розкинулися на положистому протилежному березі річки, і характерний ландшафт заплави Дінця, де луки чергуються з дубовими та осиковими гаями.

Ці лісові масиви подекуди межують з вологими або суходільними луками. Дотепер на території Парку збереглися і ділянки нагірних дібров зі старезними дубами, і корінні соснові бори природного походження (адже більшість борів на території області були висаджені).

Підготувала Майя Заховайко, «Рідна країна»

Розділи: Довкілля

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути