chrome firefox opera safari iexplorer

Шум транспорту збільшує ризик серцевих нападів — лікарі

22 червня 2012 о 13:37
Загальновідомо, що стояння в пробці та вдихання вихлопних газів нікому не додає здоров´я. Втім, є ще одна небезпека – шум від транспорту, що може зашкодити нашому серцю.

Як з’ясували датські дослідники, люди, чиї помешкання розташовані так, що їм добре чути гучні звуки дороги, мають вищий ризик інфаркту.

Про це повідомляє Time.

Причому зі збільшенням рівня шуму на 10 децибел вірогідність серцевого нападу зростає на 12%, зазначають науковці з Danish Cancer Society. У зону ризику потрапляють люди, що чують ревище транспорту, гучніше вже від 40 децибел.

У дослідженні взяли участь понад 50 тисяч чоловіків та жінок 50-64 років, що мешкали в Копенгагені та Орхусі, найбільших містах Данії. Медики спостерігали за станом їхнього здоров’я та отримували інформацію щодо їхнього способу життя, харчування, фізичної активності та, головне, усіх змін місця проживання протягом 10 років.

За цей період серцеві напади пережили 1600 учасників, причому для тих, чий дім знаходився в шумному місці, ризик виявився більшим.

Імовірним поясненням цьому зв’язку може бути стрес, якого в більшій мірі зазнають мешканці міст, та ще й коли його посилює шум. Крім цього, звуки транспорту можуть перешкоджати нормальному нічному сну, а це також шкодить серцю.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути