chrome firefox opera safari iexplorer

Стартував проект «Євро-2012 в Бережанах»

07 червня 2012 о 23:49

4 червня 2012 року в Бережанському краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки «Футбол? Футбол… Футбол!». Цим заходом стартував проект «Євро-2012 в Бережанах», який реалізовують Бережанський краєзнавчий музей, районна федерація футболу, Бережанська міська громадська організація «Рідне місто», міське товариство Асоціації філателістів України та міський клуб «Колекціонер».

На виставці представлено близько 2500 експонатів: світлини, відзнаки, монети, марки, конверти, програми матчів, буклети, афіші, магнітики, календарі, книги, футболки і шарфи фанів…

До її організації долучились 59 осіб. Експерти «Книги рекордів Бережан» днями зафіксують точну кількість експонатів на футбольну тематику, які представлені на одній виставці.

Відкрила захід директор музею Надія Голод, а ведучим був автор проекту «Євро-2012 в Бережанах», старший науковий співробітник музею Микола Проців. У відкритті виставки взяли участь і виступили футболісти різних поколінь: Юрій Брославський починав грати в далеких 50-х, Аркадій Піонтковський – в 60-х, Анатолій і Володимир Венгриновичі – в 70-х.

Омелян Грабовський зробив короткий екскурс в історію футболу в Бережанах. Як журналіст, він впродовж кількох десятиліть писав про футбол, а як футболіст, грав за команду десятирічки №1 наприкінці 40-х років минулого століття. Привітали усіх голова районної федерації футболу Нестор Колодка, депутати районної ради Ірина Колодка та Іван Головацький, голова музейної ради Зіна Бойко, «вболівальник №1» Валерій Орел, багаторічний лікар команди Вадим Собко.

Відрадно, що на виставку прийшла нинішня команда «ФК Бережани» в повному складі на чолі з тренером Василем Матвіїшиним, який сказав про те, що сьогоднішнє покоління робить все можливе для продовження і примноження славної минувшини бережанського футболу. Були присутні і юні футболісти, які прийшли з футболістами-дідусями, і дружини футболістів.

На виставці є чотири основних розділи: «З історії бережанського футболу», «Цікавий світ футбольної атрибутики», «Країни-фіналісти Євро-2012 мовою філателії» та «Україна – футбольна країна» (марки та конверти України про футбол).

Філателістичну складову забезпечили бережанські філателісти Олег Поливко та Віктор Свищо.

Окремо представлена кореспонденція і сувенірна продукція, яку надіслали на адресу виставки бережанці з Данії, Ірландії, Польщі, Італії, Іспанії, Росії, Польщі. Шарфи фаната збірної Іспанії та пам’ятний про фінал кубка Іспанії 2008 року прислав Назар Янко і написав коротке вітання: «Бережанським вболівальникам за збірну України від вболівальників українців з Мадриду. Бажаємо перемоги нашої команди у фіналі над іспанцями». Кореспонденцію надходитиме впродовж часу реалізації проекту.

Проект тільки розпочався, і учасники відкриття пообіцяли, що поповнять виставку новими експонатами. І почали робити це на відкритті виставки (Омелян Грабовський, Ірина Колодка, Наталія Бойко, Ірина Мельник). Приємною несподіванкою для організаторів став подарунок Юлії Гунько – дружини відомого бережанського футболіста Івана Гунька, яка напередодні передала цілий фотоархів – 292 світлини з історії спорту в Бережанах 1960—1980 років (184 з них – на футбольну тематику).

Цікавими для шанувальників футболу є зошити з газетними вирізками та світлинами про футбол, зроблені за період 40-90 років минулого століття, які «вели» Степан Йосипович Гончар та Михайло Степанович Одрехівський – відомі особистості в історії бережанського спорту. Майже тисячу програм до матчів, книг і довідників з футболу представлені так, що відвідувачі можуть сісти за стіл і переглянути будь-який експонат. Експонуються всі монети і філателістична продукція України, присвячена чемпіонату Європи з футболу.

За підтримки районної федерації футболу перевидано книгу Івана Боберського «Копаний мяч» – одну з перших українських книг про правила і тактику гри (автор ідеї перевидання Микола Проців, підготовка до друку і друк Олександра Коковіна).
Впродовж проекту готуватиметься книга «В Бережанах футбол» з історії бережанського футболу. Незабаром відбудеться круглий стіл, під час якого визначатимуться із структурою майбутнього видання, редколегією, авторами. Прозвучала пропозиція про те, щоб у краєзнавчому музеї розширити постійно діючу виставку з історію футболу в Бережанах.

Чимало гостей залишили автографи у книзі відгуків, яка теж оформлена «по-футбольному», а також стали учасниками конкурсу провидців, спонсором якого є громадський діяч і політик Руслан Кулик.

Виставка триватиме до 8 липня 2012 року.

Додала Наталя Бойко

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути