chrome firefox opera safari iexplorer

Стати «новою елітою нації» при Президенті поки нема бажаючих

08 червня 2012 о 13:22

У 2012 році на курси при Адміністрації Президента «Нова еліта нації» не подала документи жодна людина, хоча до кінця терміну подачі заявок лишилося не так багато часу.

Щоб стати учасником проекту влади «Нова еліта нації» достатньо зробити дві речі – подати документи в регіональні відділення Нацагентства з питань державної служби та пройти спецвідбір у Києві.

Переможці конкурсу отримають шанс влаштуватись на роботу в Кабмін, Адміністрацію президента або Координаційний центр реформ, пише «Фокус».

Випускники першого року роботи програми підтверджують, що влада свої обіцянки виконує, хоча і частково. Незважаючи на те, що програма навчання в Школі держуправління при Гарвардському університеті у 2011 році була профінансована на 100%, все ж обіцяних місць в кабінетах влади випускники не отримали.

«Навчивши нас у Школі держуправління, влада отримала 32 перспективних молодих спеціалістів і далі не знає, що з ними робити», — пожалівся випускник президентського резерву, начальник одного з відділів МНС Віктор Мазярчук.

У 2012 році на освіті майбутніх чиновників влада вирішила зекономити. Замість престижного Гарварда приблизно 100 людей відправлять у вітчизняну Академію держуправління при президентові України. У той час, як на останньому етапі відбору конкурсантів у 2011 році співбесіду з учасниками проводила перша заступник голови АП Ірина Акімова, у 2012 році її проведе профільна комісія під головуванням голови АП Сергія Льовочкіна.

Незважаючи на такі привабливі перспективи, в нинішньому році аншлагу в кадровий резерв команди регіоналів не спостерігається.

Набір у «Нову еліту України» стартував ще 10 травня і має завершитись 25 червня, проте документи наразі ніхто не приніс. «Поки лише дзвонять, питають. А ми дуже зацікавлені в учасниках», — у відчаї розповіла співробітниця київського філіала Нацдержслужби України.

Один з випускників минулого року заявив, що відсутність ажіотажу пов'язана з тим, що люди просто не вірять в чесність процесу відбору. Ще одним фактором є те, що, враховуючи високі вимоги та непрості тестові завдання, бажаючим вчитися за кордоном краще одразу готуватися до вступу в західні бізнес-школи, які видають своїм випускникам реальні дипломи, а не умовні сертифікати.

У тому, що благородна ініціатива незабаром зійде нанівець, упевнений російський політолог Андрій Окара. Він розповів, як в Росії влада відмовилася від ідеї президентського кадрового резерву після того, як громадськість дізналася, скільки в цьому резерві людей з кримінальним минулим. «Україна і Росія – неофеодальні країни, ніяка освіта не допоможе звичайним людям пробитися на високі посади при владі», — заявив Окара.

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство