chrome firefox opera safari iexplorer

У Черкасах заохочують донорство

14 червня 2012 о 11:00

14 червня міжнародна спільнота відзначає Всесвітній день донора. Цього дня Черкаський обласний молодіжний ресурсний центр пропонує небайдужій молоді Черкас долучитися до соціального проекту «Подаруй життя – стань донором». У межах акції бажаючі зможуть поспілкуватися з постійними донорами, проконсультуватися у лікарів, здати кров, або ж залишити свої контакти у базі донорів.

Черкащанка Ольга Моренко у Всесвітній день донора вже вшосте добровільно здаватиме кров. На початку 2011 року дівчина вперше стала донором для дворічної дитини із тяжкими опіками. Відтоді Ольга активно допомагає хворій малечі, зокрема, постійно організовує концерти для онкохворих дітей. У коментарі Радіо Свобода черкащанка зауважує, що таким діткам щодня потрібна кров для переливання, тому разом із друзями вона створила своєрідний банк донорів.

В мене група крові не така рідкісна – друга позитивна, тому я все одно здаю кров або задля допомоги або для обміну крові
Ольга Моренко

«Оскільки в мене група крові не така рідкісна – друга позитивна, тому я все одно здаю кров або задля допомоги або для обміну крові. Тобто фактично на безкоштовній основі, просто допомогти хочеться людям і все», – каже Ольга Моренко.

Соціальний проект «Подаруй життя – стань донором» цього року вперше організовує Черкаський обласний молодіжний ресурсний центр. Основна мета акції – привернути увагу молоді до проблеми донорства та розвіяти міфи щодо негативного впливу здачі крові на організм людини. Ініціатор соціального проекту Сергій Слинько переконаний: допоки ситуація з донорством не стосується людини особисто, мало хто поспішає здати кров добровільно.

Вирішив і себе змусити піти здати кров і залучити багато молодих людей, які могли б бути донорами
Сергій Слинько

«Ідея виникла спонтанно. Є багато знайомих, які постійно здають кров. Я сам раз спробував, але ніяк не можу наважитися піти вдруге. Тому вирішив і себе змусити піти здати кров і залучити багато молодих людей, які могли бути б донорами, але, можливо, бояться цього або, можливо, невпевнені в собі», – зазначає Сергій Слинько.

Безоплатне донорство корисніше – лікарі

Щорічно у Черкаській області донорами стають приблизно 15,5 тисяч осіб. Майже 30% громадян здають кров за грошову винагороду. У світовій практиці за вісім років святкування Всесвітнього дня донора кількість країн, які зареєстрували безоплатне донорство, зросла із 39 до 60. На думку головного лікаря Черкаської обласної станції переливання крові Юрія Бульби, українці повинні якомога швидше зрозуміти зростаючу потребу в крові та перейти до безоплатного донорства.

Коли людина іде свідомо, ми впевнені, що вона не приховає про себе нічого, бо вона знає, яку несе відповідальність
Юрія Бульби

«Це вчинок благородний, гуманний. Коли людина іде свідомо, ми впевнені, що вона не приховає про себе нічого, бо вона знає, яку несе відповідальність. Якщо вона з корисливих спонукань, то є група ризику: і за гроші може щось втаїти», – вважає Юрій Бульба.

Всесвітній день донора приурочений до дня народження Карла Ландштейнера, австрійського лікаря та імунолога, який отримав Нобелівську премію за відкриття груп крові у людей. Загалом донором може бути людина у віці від 18 до 60 років, яка пройшла необхідний медогляд. Кров можна здавати один раз на два місяці, але не більше 5 разів на рік.

Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути