chrome firefox opera safari iexplorer

У Харкові презентують український переклад опери Дмитра Бортнянського «Сокіл»

04 червня 2012 о 10:02

4 червня 2012 року у Харкові відбудеться презентація українського перекладу опери «Сокіл» українського композитора Дмитра Бортнянського, здійсненого Максимом Стріхою і виданого громадською організацією «Вікімедіа Україна» у березні 2012 року.

Презентація розпочнеться 4 червня о 18:00 у приміщенні книгарні «Є!» по вул. Сумській, 3.

Про це «Рідній країні» повідомили у прес-службі ГО «Вікімедіа Україна».

Презентувати книгу будуть член Правління громадської організації «Вікімедіа Україна» та харківський музикознавець, кандидат мистецтвознавства, автор передмови до книги Григорій Ганзбург.

Під час презентації йтиметься про історію, структуру опери «Сокіл» Дмитра Бортнянського, а також саме видання, яке побачило світ на кошти громадської організації «Вікімедіа Україна» в рамках проекту «Світова класика українською».

Також йтиметься про те, чому український переклад опери «Сокіл» є унікальним у новітньому українському музикознавстві, оперному мистецтві, а також видавничій практиці. Також до уваги присутніх буде запропоновано інформацію про низку проектів, які реалізовуються ГО «Вікімедіа Україна».

Також під час презентації відбудеться публічна вікіпедизація низки композиторів та музикознавців, життя яких було пов’язане з Харковом.

Сама книга є унікального, серед іншого тим, що вона є першою, що вийшла друком на основі вільної ліцензії Creative Commons. – Із зазначенням оригінального авторства. – На тих самих умовах (CC BY-SA 3.0), а текст опери розміщений на українських Вікіджерелах.

Довідково

Громадська організація «Вікімедіа Україна» є регіональним відділенням Фонду Вікімедіа в Україні, і займається популяризацією Вікіпедії, залученням до неї нових редакторів, освітніми програмами, які мають на меті редагування її україномовного сегменту краєзнавціями та студентами кількох українських вишів, а також проектами, пов’язаними з залученням до цієї он-лайн-енциклопедії нової інформації (серед іншого, фотографій сіл та міст України) та виданням української культурної спадщини і навчальних посібників з основ редагування Вікіпедії.

Опера «Сокіл» Дмитра Бортнянського – опера на три дії, створена 1786 року на лібрето Франца-Германа Лаферм’єра та написана французькою мовою. Вона була вперше виконана придворними в Гатчинському палаці 11 жовтня 1786 року. У 1995 році опера «Сокіл» вперше була виконана в Україні під художнім керівництвом народної артистки України Наталі Свириденко українською мовою (переклад лібрето Максима Стріхи).

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути