chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві презентували книгу автора української гривні Василя Лопати

15 червня 2012 о 14:41

У столиці презентовано книгу автора української гривні, відомого художника й письменника Василя Лопати «Кажу, як на сповіді». 

Здійснило це видання Всеукраїнське товариство «Просвіта» ім. Тараса Шевченка.

«Кажу, як на сповіді» завершує автобіографічну трилогію автора. Щирий, сповідальний тон вводить читача в коло друзів, яким довіряють найпотаємніші, найінтимніші моменти емоційного та духовного життя письменника.

«Творчість для Василя Лопати – це не ремесло, і не щоденне тиражуваня зробленого, а постійний духовний пошук із чесним поглядом на світ. Тому й не знайдеш у нього жодного натяку на фальш, підробку на догоду комусь», – зазначив під час презентації книги голова «Просвіти» Павло Мовчан.

За його спостереженнями, Василь Лопата дуже любить Україну та всіх, з ким йому доводилося перетинатися у житті. Саме тому письменник не зосереджувався у книзі лише на собі, а згадав велику кількість талановитих людей, охарактеризувавши їх чітко та влучно.

У свою чергу, народний депутат Іван Заєць поділився спостереженням, що автор ніби поспішав, аби розповісти якомога більше у своїй книзі… Водночас, на якості матеріалу це аж ніяк не позначилося.

«Книга Василя Лопати «Кажу, як на сповіді» захоплює з перших сторінок, адже оповідь про насичене подіями життя митця в історичному контексті існування України чергується з роздумами про головне в стосунках людей, пошуки себе і свого місця в цьому непростому й мінливому світі», – зауважив він.

До речі, творчий доробок Василя Лопати налічує понад 700 художніх робіт, а також прозові твори, в яких відтворено майже всі аспекти українського народного життя в його історичній та географічній перспективах.

Його образний світ є глибоко національним, а творчість присвячена трактуванню та глибинному осмисленню історії українського народу від найдавніших часів до сучасності.

Павло Мовчан запевнив, що найближчим часом усі твори Василя Лопати будуть видані в одному або двох томах.

Майя Заховайко, «Рідна країна»

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути