chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві відкривається перший фестиваль сучасної скульптури під відкритим небом

01 червня 2012 о 13:29

Із 2 червня по 2 липня в київському ботанічному саду ім. Гришка пройде Kyiv Sculpture Project — перший український аналог популярних у всьому світі фестивалів сучасної скульптури.

В організації Kyiv Sculpture Project брала участь Хелен ФЕБІ, куратор Йоркширського скульптурного парку (Великобританія), який був визнаний кращим скульптурним майданчиком у світі за версією впливового бізнес-видання The Financial Times.

Ботанічний сад в якості майданчика британському куратору, за її власним зізнанням, сподобався. «Ми вибрали для фестивалю березову алею площею близько 2 га. Хоча, звичайно, вдома мені звичніше мати справу з більшою територією. Площа тільки паркової зони Yorkshire Sculpture Park — 200 га», — розповідає ФЕБІ.

Взяти участь у київському фестивалі, який планують зробити щось на зразок скульптурного бієнале і проводити раз на два роки, могли всі охочі — заявки на участь поступали з інтернету. Із 297 скульпторів з 39 країн, що надіслали свої проекти, експертна рада відібрала роботи 16 майстрів, дев'ять з яких — українці, а семеро представляють країни Європи, Австралію і Філіппіни.

Ім'я переможця, який отримає Головний приз Kyiv Sculpture Project, 6 тис. євро, стане відомо 30 червня. Також буде вручатися Спеціальний приз у розмірі 3 тис. євро і Приз глядацьких симпатій 2 тис. євро. Кращий молодий український автор отримає можливість пройти практику в студії одного із провідних світових скульпторів, ще одним призом стане поїздка в Йоркширський парк.

Крім власне конкурсу, організатори приготували публіці сюрприз — п'ять робіт знакових скульпторів сучасності, світових знаменитостей, чиї роботи прикрашають державні музеї Лондона, Парижа, Нью-Йорка, Берліна, Токіо та інших міст, але ніколи раніше не експонувалися в Україні. Так, кияни та гості столиці зможуть побачити творчість Єви Ротшильд (Ірландія), Магдалени Абаканович (Польща), Сунь Цзяньго (Китай), Найджела Холла (Великобританія) і Жауме Пленси (Іспанія).

Суй Цзяньго, середня ціна на роботи якого становить кілька сотень тисяч євро, особисто приїде на відкриття фестивалю, щоб представити одну із найзнаменитіших своїх робіт, Костюм Мао, що символізує багаторічну комуністичну історію Китаю.

Інші скульптури, впевнена ФЕБІ, теж не залишать публіку байдужою, при цьому важливу роль вона віддає взаємодії робіт із київськими ландшафтами.

"Я думаю, обов'язково зіграє робота Пленси Будинок знань, що зображає людину, яка сидить і яка зроблена із металевих букв, — говорить британський куратор. — Люди можуть потрапляти всередину і дивитися на навколишній світ крізь мереживо букв. Особливо добре вона буде виглядати на тлі гігантської скульптури Батьківщина-мати, яку буде видно далеко ".

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути