chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві вже торгують кавунами. Наскільки вони безпечні?

27 червня 2012 о 12:31

Попри те, що за традицією перші кавуни у столиці з'являються в середині липня, цього року ягодою почали торгувати наприкінці червня.

Середніх розмірів плід (5-6 кілограм) зараз можна купити за 30-40 гривень (по 6 грн./кг), пише «Комсомольська правда в Україні».

Торговці в один голос заявляють, що кавуни «херсонські», а ранні, бо з теплиці.

«Їх же під целофаном вирощують, тому так рано. І ніяких нітратів», — запевнила продавець на Лук'янівському ринку.

«Просто розсаду готовлять наперед, а після вже в теплу землю висаджують. От і швидкий ріст», — переконливо посміхається інша торговка.

Фахівці кажуть, що скороспілку й справді могли привезти з Херсона, а не з Туреччини чи Голландії.

«Якщо застосовувати накриття з агрополотна або плівки, та й розсадою висаджувати плюс стимуляторами росту удобрювати, то кавуни можуть дозріти й у нас навіть у червні – літо ж бо раннє було. Та й кількість нітратів зараз невелика», — сказав завідуючий кафедрою овочівництва Національного університету біоресурсів і природокористування професор Зіновій Сич.

За його словами, фермери розуміють, що покупець наляканий – про шкоду ранніх фруктів і овочів говорять давно й наполегливо, тому «збагачувати» баштан великою кількістю нітратів вони не ризикують.

«Хоча, звичайно, хімія там напевно є, але в безпечних кількостях», — додав Сич.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути