chrome firefox opera safari iexplorer

У Луганську поставлять рок-оперу про «Молоду Гвардію»

15 червня 2012 о 11:25

В середині вересня Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр представить рок-оперу, присвячену міфологізованій у часи СРСР підпільній організації «Молода гвардія».

Про це повідомляє Cxid.info з посиланням на головного режисера театру Володимира Московченка.

Автором лібрето є луганський літератор Володимир Зайцев. Музику до постановки написав Юрій Дерський. Постановкою зайнятий молодий режисер Анатолій Яворський.

За словами Володимира Московченка, це перша постановка рок-опери в історії театру. У ній зайнятий весь молодий склад трупи. У виставі буде багато пластики, руху та вокалу.

«Молода Гвардія» - підпільна антифашистська організація в Краснодоні Луганської області, діяла з вересня 1942-го до січня 1943 року. Згідно з радянською історіографією, активісти МГ поширювали листівки, здійснювали диверсії проти нацистів. Більшість молодогвардійців була закатована німцями.

Організація була популяризована в СРСР пропагандистським романом Олександра Фадєєва «Молода Гвардія» (1946-51), де її активісти були зображені як незламні комсомольці та ідейні радянські патріоти. Молодогвардійцям будували пам'ятники, називали на їхню честь вулиці і населені пункти, знімали фільми, ставили театральні й оперні вистави.

Справжня історія «Молодої Гвардії» не відкрита до кінця. Досі достеменно не відомо, хто був лідером організації і хто її зрадив.

В 1990-их роках керівник ОУН на Донбасі Євген Стахів заявляв, що антифашисти з МГ мали стосунок до націоналістичного підпілля.

Як відомо, восени 2011 року в Полтавському драмтеатрі за підтримки обласної влади поставили виставу про Мазепу, де українці зображені зрадниками, а росіяни — благородними лицарями.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути