chrome firefox opera safari iexplorer

У Луцьку для знедолених дітей провели казкотерапію

14 червня 2012 о 12:10

Для луцьких дітей із родин, які опинилися у складних життєвих обставинах, провели заняття з казкотерапії.

Організаторами заходу стали міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та обласна громадська організація «Корпорація щастя», – повідомили ІА ZIK у відділі інформаційної роботи міськради.

За словами керівника організації «Корпорація щастя», арт-терапевта Ольги Созонік, дітки працюватимуть за програмою «Країна Зодіакалії».

«Під час серії занять хлопчикам та дівчаткам у формі казок буде розказано про знаки Зодіаку, особливості їх характеру, що дасть діткам можливість дослідити себе у творчій формі,  дізнатися про дружбу і про свої таланти, подумати над своїми мріями і поділитися своїми вміннями. Казки насичені позитивним сюжетом, а заняття проходять під звуки музики природи. Це є особливо важливим для дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах. Таким діткам у житті буде складніше віднайти свою дорогу, але цей невеликий досвід гармонійного спілкування може стати для них «рятівною соломинкою», новою моделлю поведінки, прикладом створення «інших» відносин, які відрізняються від тих, що є у їхніх сім’ях. Тому дуже тішуся налагодженню співпраці з Луцьким міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та впровадженням цього проекту. Сподіваюся, що наша спільна робота принесе користь дітям», – розповіла Ольга Созонік.

Арт-терапевт зауважила, що казкотерапія – це відносно новий метод роботи із дітьми, що передбачає застосування сюжетів казок у цілях виховання і корекції поведінки дітей. За її словами, наші предки використовували казкотерапію для дітей несвідомо – через казки передавали дитині життєвий досвід, ставлення до навколишнього світу, моральні норми і принципи, звичаї і традиції. На сьогодні дуже часто казкотерапія поєднується із арт-терапією, ігровою терапією, драма -терапією, тобто по завершенні казки дитина отримує завдання зобразити героїв казки, пограти в гру або зіграти ролі героїв казки.

Використовуючи цілеспрямовано сюжет казки, у дитини можна формувати активну життєву позицію, закладати прагнення до співпраці і поваги, допомагати у казковій формі віднаходити рішення певних труднощів дитини.

Заняття із казкотерапії проходить наступним чином – спочатку дітям зачитується казка, потім триває обговорення героїв, сюжету казки, а на завершення діти малюють свої враження від прочитаної казки. Обов’язковим етапом роботи є представлення своєї роботи – час, коли дитина висловлює свою думку стосовно тієї або іншої ситуації. Тут арт-терапевт може попрацювати зі складнощами дитини – вплинути, підказати, порадити, при цьому використовуючи неформальний метод роботи. Таким чином відбувається виховання дитини у досить легкій, цікавій і новій формі, яка є привабливою і прийнятною для дитини.

Довідка ІА ZIK.

Казкотерапія – як один із напрямків арт-терапії (лікування творчістю) широко застосовується у Європі та США у дитячих садочках, школах і навіть у лікарнях існують спеціально обладнані кімнати для таких занять.

До речі, казкотерапія рекомендована не лише дітям, а застосовується і у роботі з дорослими.

Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути