chrome firefox opera safari iexplorer

У Львові стартувала всеукраїнська акція «Українська хвиля»

11 червня 2012 о 08:49

У неділю у Львові на площі Ринок кілька тисяч людей взяли участь у народному віче на захист української мови, яке стало початком всеукраїнської акції «Українська хвиля».

Як повідомили в прес-службі Львівської обласної організації партії Батьківщина, серед організаторів акції – учасники об'єднаної опозиції Батьківщина (ВО Батьківщина, Фронт змін, За Україну!, Партія Реформи і Порядок, Народна Самооборона, Народний Рух України).

Мета акції – привернути увагу світового співтовариства, закликати українців об'єднатися, не бути байдужими і стати на захист української мови.

У своєму виступі народний депутат України Андрій Парубій запевнив, що при розгляді мовного законопроекту у другому читанні опозиціонери обов'язково будуть перешкоджати його ухваленню і десятки депутатів «дадуть бій кремлівським маріонеткам».

"Результатом народного віче стало прийняття постанови, в якій зазначається, що прийняття законопроекту на знищення української мови вважати сигналом для активної фази боротьби проти «промосковського режиму Януковича».

Автори документа закликали опозиційні політичні сили неухильно дотримуватися принципів, проголошених 22 січня цього року на Софійській площі в Києві. Вони закликають громадян, колективи надсилати листи, телеграми, sms повідомлення на адресу Президента України, голови Верховної Ради на знак протесту проти ухвалення «україноненависницького» законопроекту № 9073.

Крім того, учасники віче вирішили звернутися до Генеральної прокуратури з вимогою порушити кримінальну справу за фактом розпалювання міжнаціональної ворожнечі. Вони закликали почати зі Львова масову протестну акцію Українська хвиля, яка повинна прокотитися по всій Україні.

Розділи: Суспільство

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути