chrome firefox opera safari iexplorer

У Львові відкрилася унікальна виставка малярства на склі

05 червня 2012 о 09:52

У Львові відкрили виставку малярства на склі: одинадцять відомих місцевих художників звернулися до давньої техніки, поширеної ще у 19-му столітті. Тоді ікони на склі можна було зустріти у багатьох українських домівках. Нині львівські митці пропонують на розсуд поціновувачів прекрасного близько сотні робіт. Їх експонують у музеї етнографії та художнього промислу.

Святий Миколай сумно розводить руками, бо всі подарунки вже роздав; гламурний трактор, над яким літають Ангели; маленький Ісус, на руках у Богородиці, у вишиванці і з солом’яним коником у руці. Це кілька іронічних сюжетів художника Ігоря Іваніва, намальованих на склі. Вітражі львівського митця, виконані за всіма канонічними вимогами, знаходяться у багатьох церквах і костелах України та Польщі. А ось, малюючи на склі, художник вдався до експерименту. Ігор Іванів каже, що сучасне сакральне мистецтво цілком дозволяє іронію і до вподоби багатьом людям. Оскільки заставляє глибше змислитись

Давнє малярство на склі – мистецтво хатньої ікони

Українські народні ікони на склі були поширені у ХІХ-ХХ століттях на Гуцульщині, Покутті і Буковині. Давнє малярство на склі в Україні – мистецтво хатньої ікони, у храмах її не виставляли, можна хіба зустріти у деяких німецьких церквах. Народні майстри найчастіше малювали Ісуса Христа і Богородицю, ангелів, Пресвяту Трійцю. Донині у гуцульських домівках  можна побачити образи на склі.

Феномен давніх ікон на склі полягає у поєднанні кольорів і позолоти, у простоті і щирості в зображених ликах. Першими традиційні прийоми малярства на склі використали у 1930—1960-х роках львівські художниці Ярослава Музика та Олена Кульчицька.

Скло дає унікальні можливості 

Львівський митець  Микола Андрущенко вважає малярство на склі високим мистецтвом. Його роботи вирізняються  традиційністю і водночас пошуком сучасної тематики.

«Я люблю малярство на склі румунське і наше гуцульське. Скло надає багато звучання гами кольорової. Народне мистецтво та ікона якраз спонукає до кольору, який розкриває суть життя людини», – каже митець.

Художники представили на виставці різні за манерою і стилем виконання роботи на склі, багатоманіття тематики. Оскільки скло дає великі можливості для творчості, зазначаєОксана Романів. Для відомої художниці давні українські хатні ікони – джерело творчого натхнення.

«У малярство на склі легко змінювати тенденції. Фарби накладаються з іншої сторони скла, застосовується позолота. Є багато варіантів інтерпретації теми і  кожен художник розвиває по-своєму, в естетично-філософському руслі», – зауважила Оксана Романів, ініціатор виставки.

Для прикладу художник  Ігор Вірщук має свій особливий стиль і техніку малювання на склі, властиву друкованій графіці. За визначенням мистецтвознавців, це «нове слово» у малярстві на склі. Художник не просто  замальовує скло, а намагається добавити імпресіонізму, накладає на скло навіть по десять шарів фарби, чим домагається просторовості  і глибини кольору.

Виставка «Малярство на склі: трансформація» триватиме  у Львові до кінця серпня.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути