chrome firefox opera safari iexplorer

У замках Львівщини показують гігантські полотна воєнних баталій. ФОТО

29 червня 2012 о 14:23

 

Учора, 28 червня, у замках «Львівської підкови» після реставрації презентували полотна відомого художника Мартіна Альтомонте.

Так, у Золочівському замку виставили картину італійця «Битва під Парканами».

У Олеському замку — «Битва під Віднем».

Фото gazeta.ua

«Сьогодні ми радіємо, — сказала дочка Бориса Возницького, завідувач реставраційного відділу Львівської галереї мистецтв Лариса Разінкова-Возницька. — Разом з польськими реставраторами ми повернули до життя ці безцінні полотна. Адже „Битву під Парканами“ ніхто не бачив майже 150 років. Тепер ми можемо оцінити живопис Альтомонте, який працював на наших землях і відображав події, які тут проходили».

Полотна живописця мають розмір майже вісім на вісім метрів. У Золочеві для картини відвели спеціальне приміщення. Його ще із початком робіт у замку пригледів Борис Возницький.

Фото gazeta.ua

У ньому замурували вікна. Перед полотном розставили гармати, які відповідають часу зображеному на картині. З протилежного боку по сходах можна піднятися на другий поверх і подивитися картину згори.

Фото gazeta.ua

«Полотно шикарне, — сказав відвідувач замку Петро Микулич. — Але дивитися його не можливо. Кімнатка має довжину чотири метри. Коли стаєш навіть під саму стіну побачити її всю не можна. І через це псується враження. А ще освітлення дуже погане та неякісне».

Фото gazeta.ua

У Олеському замку для картини підвищували приміщення. Раніше «Битва під Віднем» висіла у тій кімнаті замку, де її повісили після реставрації знову.

Але через низьку стелю три метри полотна було скручено. Тепер стелю підняли і полотно розгорнули повністю.

Зберігати ці картини будуть у спеціальному мікрокліматі. При сталій температурі 19-21 градуси.

Фото gazeta.ua

Картини Альтомонте у 60-х роках Борис Возницький знайшов і привіз із костелу у місті Жовква Львівської області. Вони були у вкрай занедбаному стані. Зберігалися у невідповідних умовах. Після нещодавньої їх реставрації полотна намагалися знову забрати до Жовкви. Проте музейним працівникам вдалося відстояти їх.

Фото gazeta.ua

Джерело: Gazeta.ua
Розділи: Новини культури

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути