chrome firefox opera safari iexplorer

Україна приватизує найбільші шахти за одну гривню

25 червня 2012 о 10:21

Українські вугільні шахти планують продавати за інвестиційні зобов'язання і одну гривню, пише газета КоммерсантЪ-Украина в статті Продавайся, кто может.

Видання пише, що вже в наступному році інвесторам запропонують найбільші за запасами шахти. Експерти вважають, що такий незвичайний спосіб продажу — єдина можливість залучити бажаючих вкластися в галузь. На цих умовах шахти можуть зацікавити енергетиків, які розраховують, що Україна реалізує стратегію з переведення ТЕЦ з газу на вугілля, а також металургів.

У п'ятницю голова Фонду державного майна Олександр Рябченко заявив, що приватизація вуглевидобувних підприємств почнеться в 2013 році і буде проходити «за новою для України процедурою». Збиткові шахти продадуть за символічну ціну в 1 грн, а змагання між покупцями буде полягати в тому, хто більше вкладе в розвиток підприємств. Рябченко повідомив, що Міністерство енергетики та вугільної промисловості зараз формує перелік таких підприємств.

КоммерсантЪ-Украина зауважує, що офіційно в Міненерго коментарів не надали. Однак джерело видання в міністерстві зазначило, що сьогодні понад 80% державних шахт збиткові через високу зношеність основних фондів, несприятливі умови залягання вугілля та його низьку якість. Він уточнив, що до приватизації у наступному році готуються найбільші в країні за прогнозними запасами вугілля шахти: Чайкине (130 млн т), ім. Стаханова (130 млн т) і Тошківська (100 млн т). За словами співрозмовника Коммерсанта, коштів на дотування державних шахт в бюджеті рано чи пізно не стане, а закрити їх неможливо через побоювання виникнення соціальної напруги. Зараз дотації вугільної галузі складають 10-13 млрд грн на рік. Крім того, державні шахти страждають через зниження попиту на їх продукцію. Нагадаємо, що меткомбінати переходять на імпортну сировину.

За даними галузевого об'єднання Металургпром, тільки за п'ять місяців цього року імпорт вугілля і концентрату зріс на 26%. Пояснюється це низькою якістю українського вугілля. На складах державних підприємств сьогодні накопичилося близько 400 тис. т нереалізованої продукції.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути