chrome firefox opera safari iexplorer

Українці зіткнулися з проблемою зняття грошей

27 червня 2012 о 11:20

Клієнти банків вже відчули зниження платіжними системами комісії interchange, яку банки-емітенти карт платять банкам-власникам банкоматів за видачу готівки.

Ще 10 червня система Visa знизила interchange за всіма своїми картками з рівня 1% +3 гривні до 0,5% +2 гривні, а система MasterCard 1 червня ввела продукт Debit MasterCard з комісією всього в 2 гривні, пише «Комерсант-Україна».

В результаті у власників банкоматних мереж різко впали доходи від цих операцій, в першу чергу у банків з великими мережами, і вони почали шукати способи збільшити кількість трансакцій.

26 червня в ході засідання ради Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем ЕМА банкіри заявили, що ПриватБанк, який володіє найбільшою мережею в 7850 банкоматів, обмежив зняття коштів з карт Visa інших банків сумою 100 гривень за одну трансакцію.

Після того як директор департаменту платіжних карт та альтернативних каналів обслуговування Ерсте банку Олександр Яблуновський заговорив про цю проблему, її почали обговорювати представники Альфа-банку, «Дочірнього банку Сбєрбанку Росії», Ощадбанку, Промінвестбанку, ПУМБ, Райффайзен Банку Аваль, Укрсоцбанку, Укрексімбанку, « Хрещатика» та інших установ.

Один з банкірів після наради повідомив, що, за його інформацією, ПриватБанк ввів обмеження 15 червня, а вони дізналися про це зі скарг клієнтів.

Рішення ПриватБанку банкіри не схвалюють, але вважають законним, оскільки дотримується денний ліміт Visa з видачі готівки в 200 євро (2 тис гривень).

Ввести ліміт видачі готівки по картках MasterCard банки не зможуть, оскільки система буде їх за це штрафувати.

Банкіри не могли задати питання ПриватБанку, оскільки його представника вчора не було на нараді, а заступник директора департаменту платіжних систем НБУ Станіслав Широчин на їхні скарги відповів лише, що «позиція ПриватБанку центробанку не подобається».

Після цього кореспондент видання спробував зняти в банкоматі ПриватБанку 150 і 200 гривень, однак в обох випадках термінал відхилив трансакцію по картці Альфа-банку.

При цьому на екрані банкомата з'являлося повідомлення: «Неможливо видати зазначену суму. Рекомендується 100 гривень».

Співробітники онлайн-чату ПриватБанку про введення ліміту нічого не знали і припустили, що він встановлений емітентом карти.

Але в Альфа-банку заявили, що ліміту на зняття коштів в інших банках у них немає.

Аналогічні обмеження на зняття коштів можуть з'явитися і в інших установах.

«Банки-еквайєри отримають збитки, тому існує ризик введення лімітів, що викличе невдоволення клієнтів», — упевнений начальник відділу розвитку банківських карт «Дочірнього банку Сбєрбанку Росії» Андрій Кирієнко.

«Коли interchange знизився, постраждали власники банкоматних мереж. Банки захищаються від збитків і вводять ліміти. Технічно їх можна встановити на окремі види карт», — говорить глава правління Українського процесингового центру Антон Романчук.

Незважаючи на бажання банків залишатися прибутковими, вони визнають неминучість зниження interchange.

За розрахунками Олександра Яблунівського, при середній трансакції в 590 гривень нова ставка для карт Visa становить 0,84% від суми операції, а по Debit MasterCard — 0,34%: «А міжбанківська комісія до цих пір була близько 1,5%. В інших країнах вона становить 0,37-0,47%».

«Нацбанк вітає зниження interchange, так як це дає можливість зменшити тарифи для клієнтів і збільшує частку безготівкових операцій», — говорить Станіслав Широчин.

Зниження тарифів для клієнтів банки не обіцяють.

«Еквайєри компенсують падіння прибутковості за рахунок збереження комісій для клієнтів», — відзначає глава департаменту розвитку роздрібного бізнесу Креді Агріколь Банку Тетяна Шаповал.

Зменшення плати для клієнтів невигідно банкам.

«При знятті 400 гривень комісія для карт MasterCard в 2 гривні ще нормальна, але при 1 тис гривень це дуже мало. Банкам потрібно купувати готівку для банкоматів, проводити інкасацію. Тому знижувати тарифи для клієнтів ніхто не буде», — відзначає начальник управління електронних банківських послуг Укрексімбанку Олег Тищенко.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути