chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні швидкими темпами змінюється клімат

08 червня 2012 о 08:56

У нинішньому році погода в Україні дивує. Останнім часом побільшало природних явищ, які є не характерними для території України. Останнім часом побільшало смерчей і ураганів, причому навіть у містах, де їх раніше не бачили.

Нещодавно тропічні зливи пройшли в Луганську, Одесі, Києві, коли з будинків зривало дахи, а по вулицях текли річки, пише «Сегодня».  За словами заступника директора Укргідрометцентру Анатолія Прокопенка, така ж погода збережеться в найближчий місяць, особливо в західних і північних областях.

Вчені-кліматологи прогнозують: замість стабільно теплого літа, прохолодних весни, осені та морозної зими нас щорічно буде чекати температурна «синусоїда» — різкі перепади від морозу до спеки і навпаки, а дощі будуть раптово змінюватися періодами посухи.

Не обійдуть Україну стороною і градобоі зі зливами, і смерчі, і міні-торнадо, особливо часто вони будуть там, де є гори чи море. А винні в цьому, як кажуть вчені, перш за все самі люди, які «навчилися» міняти клімат своєю діяльністю.

Народний синоптик Віктор Некрасов розрахував, якою може бути клімат в Україну в найближчі 5-6 років. «В 2013-му погоду чекаємо дуже нехорошу через максимально активне Сонце: холодна зима майже до середини травня, потім спекотне літо, до +40. У 2014—2015 роках пори року увійдуть в календарні терміни, в 2016-му можливі весняні та літні заморозки, а 2017 і 2018 очікуються з холодними зимами, весняними заморозками і літньою засухою, можливий навіть неврожай», — заявив Некрасов.

Розділи: Довкілля

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути