chrome firefox opera safari iexplorer

Верховна Рада хоче дозволити батькам вибирати мову навчання дітей у дитсадках

05 червня 2012 о 11:14

Верховна Рада має намір дозволити батькам вибирати мову навчання дітей у дошкільних навчальних установах.

За прийняття в першому читанні законопроекту № 9714-1 проголосували 245 депутатів за мінімально необхідних 226.

Рада має намір внести відповідні зміни до закону «Про дошкільну освіту».

Зокрема в статті 6 відповідного закону парламент планує закріпити право вільного вибору батьками мови виховання їхньої дитини.

За проектом, для задоволення національних, культурно-освітніх і мовних потреб громадян можуть створюватися дошкільні навчальні заклади, у яких виховання дітей здійснюється їх національною або іншою мовою.

За потреби в дитсадках можуть створюватися окремі групи, у яких виховання проходить іншою мовою, ніж у закладі в цілому.

Відповідно до проекту, від сплати за харчування дитини звільняються батьки, у сім'ях яких сукупний дохід на кожного члена за попередній квартал з урахуванням індексу зростання цін не перевищував прожиткового мінімуму, а також батьки, діти яких досягли старшого дошкільного віку (від 5 до 6 років).

Ініціатори законопроекту — депутати Катерина Самойлик (фракція Комуністичної партії), Віталій Курило (група «Реформи заради майбутнього») і Сергій Баранов-Мохорт (фракція Партії регіонів).

Як повідомляло агентство, у липні 2011 Одеська міська рада дозволила 78 школам і 120 дошкільним установам вести навчання українською і російською мовами.

Відповідно до Конституції, державною мовою в Україні є українська, при цьому гарантується вільний розвиток, використання й захист мов національних меншин.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути