chrome firefox opera safari iexplorer

Виконання мовного закону обійдеться державі 17 млрд на рік

21 червня 2012 о 16:33

У разі прийняття в цілому законопроекту «Про засади державної мовної політики» (№9073) видатки на його виконання становитимуть від 12 до 17 мільярдів гривень на рік.

Про це заявила начальник відділу департаменту фінансів соціальної сфери Міністерства фінансів Валентина Брусило, повідомив Рух добровольців «Простір свободи».

«Автори проекту не надали розрахунків вартості його реалізації, але за нашими оцінками, це від 12 до 17 мільярдів гривень на рік», – заявила представниця мінфіну у виступі на комітетських слуханнях з приводу законопроекту, що відбулися у Верховній Раді.

«Наше міністерство не підтримує прийняття цього законопроекту», – сказала вона.

Проти законопроекту висловилися також практично всі учасники слухань – представники профільних комітетів Верховної Ради, міністерств, науково-дослідних інститутів, відомі вчені та громадські діячі. На думку учасників слухань, законопроект суперечить Конституції і загрожує національній безпеці та цілісності держави.

На підтримку проекту виступив лише його співавтор Вадим Колесніченко, який, звинувативши присутніх у «некомпетентності» й «упередженості», залишив слухання.

Довідка

Законопроект «Про засади державної мовної політики» (№ 9073), авторами якого є депутати від Партії Регіонів Вадим Колесніченко та Сергій Ківалов, був прийнятий Верховною Радою в першому читанні 5 червня 2012 року, незважаючи на одностайні заперечення експертів та протести громадськості.

Законопроект спрямований на використання російської мови замість української на всій території України, а також запроваджує заплутану й дорогу систему «регіональних мов», якими в більшості регіонів має дублюватися документація, рішення органів влади, документи громадян, вивіски, вестися освіта, судочинство тощо.

Проти прийняття проекту виступили профільні комітети Верховної Ради, парламентське науково-експертне управління, Верховний комісар ОБСЄ в справах національних меншин, Національна академія наук України, сотні інших організацій та установ.

Раніше в експертному висновку міністр фінансів повідомив Верховну Раду, що міністерство не підтримує цей проект через його високу вартість і порушення авторами вимог Бюджетного кодексу.

Якщо видатки на русифікацію становитимуть 17 мільярдів гривень на рік, вони в 8 разів перевищать державні видатки на культуру (у держбюджеті на 2012 рік – 2 млрд 134 млн гривень), майже в 3 рази – видатки на охорону здоров’я (6 млрд 373 млн грн) і на 20% – видатки на оборону (14 млрд 171 млн).

Джерело: ZIK
Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути