chrome firefox opera safari iexplorer

Як доїхати на море з грошима? Поради міліції

21 червня 2012 о 16:50

Співробітники лінійної міліції на прохання «Високого замку» дали поради тим, хто вирушає відпочивати на моря.

На залізничних вокзалах здається, що вся країна зібрала валізи та вирушила на моря відпочивати. Тисячі спітнілих чоловіків і жінок затягують у вагони валізи та дітей, падають на сидіння в купе, а коли потяг вирушає, з полегшенням зітхають: “Нарешті! Їдемо на море!..”.

Та занадто розслаблятися в дорозі не варто. Бо в потягах, що курсують у курортні регіони України, діють професійні колійові злодії, які серед цієї братії вважаються чи не найкмітливішими. Вони добре розуміють, що на відпочинок люди їдуть далеко не з порожніми гаманцями, отож у літній сезон “працюють” по-стаханівськи.

Щоб не стати жертвою цих спритників, варто прислухатися до порад, які надали досвідчені оперативники карного розшуку лінійної міліції.

Перед тим, як сісти в потяг, радять правоохоронці, варто грошові заощадження заховати у різних місцях, а не тримати всі гроші в одній кишені. Якщо, боронь Боже, злодій поцупить ваш гаманець, принаймні залишаться гроші, які ви сховали в інших кишенях.

***

Лягаючи спати, пильні пасажири обов’язково зачиняють двері купе на ключ і засув. І правильно роблять. Це врятує від негідника, який, проходячи повз купе, де через спеку відчинені двері, обов’язково поцупить чужі речі. Та від професійних колійових злодіїв зачинені двері купе не врятують. Вони мають такі самі відкривачі дверей, як і провідники. А відкрити засув для злодія – справа лічених секунд. Отож, лягаючи спати, краще покладіть гаманець та гроші під подушку. В жодному разі не залишайте їх в одязі, що висить біля дверей купе.

***

Не думайте, що унеможливили крадіжку, поклавши гроші в сумку, яку, лягаючи спати, заховали під ліжко-лавку. Ці лавки мають спеціальні технічні отвори, куди легко просунути дві руки. Чим і користуються злодії.

***

Чимало чоловіків, вирвавшись з-під опіки своїх пильних дружин, на радощах погоджуються випити за знайомство зі сусідами по купе. Якщо вам так уже закортіло хильнути, споживайте лише напої, які захопили зі собою. Бо у келишок, який налив вам сусід чи сусідка, може непомітно потрапити клофелін. Коли отямитеся після його дії, не побачите поряд ні сусідів по купе, ні власних речей, ні грошей.

***

Останніми роками на залізниці поширилися крадіжки мобільних телефонів. Стати жертвами “мобільних” злодіїв ризикують пасажири, які під час зупинок потяга виходять на перон розім’яти ноги чи покурити. Шахраї підходять до таких подорожуючих за кілька хвилин до відходу потяга. Просять дати “на хвилинку” мобілку, щоб терміново зателефонувати “хворій матусі”. При цьому показують власну картку, якою, мовляв, скористаються, щоб не завдати збитків власникові телефону. Лише мобілка опиняється в руках шахрая, він “робить ноги”. А пасажирові, взутому у дорожні капці, навряд чи вдасться злодія наздог­нати. До того ж через мобілку він не ризикуватиме відстати від потяга.

***

Під час зупинок на великих станціях, радять міліціонери, обов’язково, виходячи прогулятися на перон, зачиняйте вікна купе. Особливо, якщо на верхніх полицях лежать ваші речі чи одяг. На Миколаївщині та Одещині фіксували випадки крадіжок, які вчиняли злодії-“баскетболісти”. Вони прогулювалися біля вагонів потяга. І якщо бачили відчинене вікно купе, підстрибували та хапали те, що потрапило в руки.

***

У жодному разі під час довгої дороги не вбивайте час грою у карти з незнайомими людьми. Особливо, якщо ті пропонують “для інтересу” грати на копійки чи бодай сірники. Почнете гру з копійок та непомітно для себе програєте всі гроші, що мали при собі. Або у вас їх відберуть силоміць. Бо кожного професійного “каталу” (гравця у карти), який працює в потягах, непомітно супроводжує (їдуть у сусідньому купе чи вагоні) “група підтримки”.

***

Якщо на курорт поїхали ваші рідні, а незабаром попросили передати їм ще трохи грошей, не робіть цього через провідників. Були випадки, коли батьки передавали своїм дітям, які витратилися на курортах, навіть по тисячі доларів. І гроші зникали. Провідниці потім виправдовувалися тим, що за переданим конвертом до них підходив якийсь молодик. І вони, як домовлялися, передали йому цей конверт...

***

Особливо пильними, кажуть оперативники карного розшуку, пасажирам потягів слід бути на дільниці дороги від Хмельницького до Жмеринки, та коли потяг прямує теренами Донецької та Дніпропетровської областей.

***

Якщо вас таки обікрали, негайно повідомте про це провідникові. Чимало потягів, що прямують у курортних напрямках, супроводжують наряди лінійної міліції. Правоохоронці по гарячих слідах спробують упіймати злодія. Начальник потяга має постійний зв’язок з правоохоронцями. Отож після вашої заяви на першій же зупинці вашими проблемами поч­не перейматися оперативник карного розшуку.