chrome firefox opera safari iexplorer

З 1 вересня може закритися багато сільських шкіл

07 червня 2012 о 09:17

Вчора на засіданні Парламенту Партія регіонів відмовилася підтримати Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про загальну середню освіту» (щодо наповнюваності класів та реорганізації загальноосвітніх навчальних закладів), який не дозволяє без рішення територіальної громади, тобто сільських, селищних зборів чи міського референдуму приймати рішення про закриття школи, а також пропонує знизити мінімальний показник наповнюваності класів в сільських та селищних класах з 5 до 3 осіб.

Ініціатор законопроекту, Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко заявив, що Міністерство освіти і науки, молоді та спорту і Партія регіонів публічно обманули освітян України.

За інформацією прес-служби політика, виступаючи в сесійній залі під час розгляду законопроекту, Микола Томенко зауважив, що «це той поодинокий випадок, коли я не лише захищаю освітян України та сільську освіту, а й підтримую звернення уряду та Міністерства освіти до Верховної Ради вирішити питання порятунку сотень сільських та селищних шкіл, які знаходяться на межі закриття».

Варто нагадати, що навесні цього року під час парламентських слухань на тему: «Освіта в сільській місцевості: кризові тенденції та шляхи їх подолання», Перший заступник Міністра освіти від імені Міністерства гарантував, що Міністерство підтримує питання зменшення комплектності класів у селах та селищах для збереження шкіл.

Частиною другою статті 14 Закону України «Про загальну середню освіту» чітко регламентовано, що «у загальноосвітніх навчальних закладів розташованих у селах, селищах, кількість учнів у класах визначається демографічною ситуацією, але повинна становити не менше п'яти осіб».

Сьогодні більшість освітян пропонують зменшити цю кількість до трьох і з радістю сприйняли новину про те, що нарешті Міністерство освіти та уряд пішло їм назустріч.

Проте Партія регіонів (єдина з усіх фракцій) принципово відмовилася підтримати даний законопроект і в черговий раз відправила його на повторне перше читання, засвідчило, що «Міністерство освіти та Партія регіонів публічно в умовах прямої трансляції відмовилися підтримати освітян».

Якщо до початку навчального року даний законопроект не буде ухвалено, то в Україні до 1 вересня буде закрита велика кількість сільських шкіл.

«Рідна країна»

Розділи: Новини освіти

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути