chrome firefox opera safari iexplorer

За здачу крові можна отримувати по два оплачуваних вихідних

14 червня 2012 о 14:10

Сьогодні в Україні відзначають Всесвітній день донора крові. Саме в цей день в 1868 році австрієць Карл Ландштейнер відкрив групи крові.

З нагоди свята в різних регіонах країни будуть проводитися виїзні Дні донора зі збору крові. Як повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я, відповідно до чинного законодавства, донором може бути будь-який дієздатний громадянин старше 18 років, який пройшов медичне обстеження і не має протипоказань до здачі крові.

За особистим рішенням донора йому можуть оплачувати здачу крові в порядку, передбаченим Кабінетом міністрів. «У день здачі крові донори звільняються від роботи на підприємстві, в установі, організації, незалежно від форми власності, із збереженням за ними середнього заробітку, забезпечуються безкоштовним сніданком і обідом або грошовою компенсацією», — сказано в повідомленні МОЗ.

"Після кожного дня здачі крові, в тому числі у вихідні, святкові та неробочі дні, донору надається додатковий день відпочинку із збереженням за ним середнього заробітку. За бажанням цей день може бути приєднаний до щорічної відпустки або використаний в інший час протягом року після дня здачі крові ", — відзначають в міністерстві. Також законом передбачено, що студенти в день донорства звільняються від занять.

Не допускаються до здачі донорської крові люди з ВІЛ, СНІД, гепатитами, сифілісом, онкозахворюваннями, хворобами крові, шкіри, печінки, жовчних шляхів, органів травлення, серця і т.п. Повний перелік протипоказань можна знайти на сайті Міністерства охорони здоров'я.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути