chrome firefox opera safari iexplorer

Донецьк визнали найнебезпечнішим містом для журналістів

01 липня 2012 о 15:34

В Україні останнім часом різко погіршилась ситуація зі свободою слова, а найнебезпечнішим містом країни для ЗМІ є Донецьк.

Про це заявили у Міжнародній організації «Репортери без кордонів», повідомляє ТСН.

Так, тільки в червні організація зафіксувала 15 випадків обмеження свободи слова в Україні: перешкоджання журналістській діяльності, напади на журналістів, тиск на них. При цьому, за весь 2011 рік таких випадків було зафіксовано 35.

«Тобто, сталось дуже різке погіршення стану свободи слова», — пояснила представник організації Оксана Романюк.

Тривогу «Репортерів без кордонів» викликала інформація про узгодження програми, яку здійснюють на замовлення Першого національного телеканалу, з офіційним позаштатним радником Адміністрації президента, політтехнологом Ігорем Шуваловим.

Організація також стурбована заявою міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка про необхідність урегулювання доступу громадян до інтернету й заявою першого заступника голови Київської міської державної адміністрації Олександра Мазурчака про намір київської влади подавати судові позови за поширення необ'єктивної інформації про чемпіонат Європи з футболу-2012.

За даними «Репортерів без кордонів», у червні двічі було скоєно напади на журналістів із програми «Гроші» телекомпанії "Студія «1+1».

Усього, з початку року, як зазначає Романюк, було побито 8 журналістів, у тому числі в Києві фотографа інтернет-видання tochka.net Віталія Лазебника.

При цьому в рейтингу найбільш небезпечних міст для журналістів, зі слів Романюк, лідирує Донецьк, де в січні 2012 року побили 3 журналістів і блогера-правозахисника під час зйомок прострочених продуктів у супермаркеті «Сокіл» і ще 3 журналістів під час зйомок акції протесту.

Перед виборами Верховної Ради «Репортери без кордонів» очікують збільшення тиску на ЗМІ та зростання цензури.

Як повідомлялось, відповідно до звіту «Репортерів без кордонів», оприлюдненого в січні, Україна піднялася на 15 позицій — з 131 на 116 місце в щорічному рейтингу свободи ЗМІ.

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути