chrome firefox opera safari iexplorer

Гостинний двір перетворять на торговий центр із кафешками

10 липня 2012 о 08:51

Виключення Гостинного двору з переліку об'єктів культурної спадщини не загрожує його стінам. Столичні архітектори заспокоюють, що цій будівлі нічого не загрожує.

Захисники ж споруди упевнені, що виключення з переліку — це ще один крок до побудови великого торгівельного центру, спотворення Контрактової площі та виселення з двору діячів культури, йдеться у сюжеті ТСН.

Вони єдині, хто лишився працювати у Гостиному дворі. Бібліотека мала вибратися звідси ще у квітні. Її директорка згадує, що коли у 85-му переїхали сюди, то книжки розставляли півроку. Тепер їх більше. І працівники не проти переїхати в інше приміщення, але за певних умов. «І взагалі така умова: ми маємо бути в історичному центрі міста, неподалік від метро, повинна бути транспортна розв'язка. Але те, що бібліотеці не вистачає на сьогодні тисячу квадратних метрів площі, це зрозуміло. Через це бібліотеку треба в будь-якому випадку збільшувати», — переконана директор бібліотеки Галина Войцехівська.

Бібліотека – останній культурний оплот Гостиного двору. Театр уже виїхав, ресторан і магазин – теж. Тепер усередині облуплений тиньк і розгардіяш, а сходи поросли травою. Перед тим, як піти на канікули, Верховна рада виключила Двір із переліку пам'яток, що не підлягають приватизації.

Громадські активісти упевнені, що спочатку пам'ятку приватизують, а потім тут, на Контрактовій площі, з'являться новий супермаркет і стоянка. Архітектор Андрій Миргородський взагалі не розуміє, як Гостиний двір опинився у переліку культурних пам'яток. За його словами, ще півстоліття тому будівля нагадувала трамвайне депо. І там завжди торгували. За його планом тут має бути будинок із підсвічуванням та скляним дахом.

«Ніякого хмарочосу тут не буде, тут буде будівля такого ж розміру і такої ж поверховості, як сьогодні є. Ми хочемо зробити відкриті галереї у двір, перекрити скляним ліхтарем простір двору, де можна розмістити і кафе, де можна проводити виставки, де можуть бути місця для відпочинку», — запевняє архітектор. Це краєвид із Гостиним двором із боку вулиці Сагайдачного. Точніше, те, що має бути за два роки, і то за умови, що знайдеться власник, а у нього 100 мільйонів гривень на реконструкцію.

Косметичну реконструкцію, бо і стіни, і архітектурну концепцію взагалі обіцяють не міняти.

Розділи: Суспільство

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути