chrome firefox opera safari iexplorer

Кінофестиваль «Молодість» порадує глядачів рекордами та скандальним кіно

27 липня 2012 о 09:00

Київський міжнародний кінофестиваль Молодість відкриється забороненим українським німим фільмом 1927 року – Шкурник.

Про це інтернет-виданню Медіаняня повідомив директор фестивалю Андрій Халпахчі.

«Це буде Шкурник, заборонений український фільм 1927 року – німе кіно, яке ми покажемо з оркестром на церемонії відкриття в Оперному театрі», — розповів він і додав, що фільм був заборонений, оскільки дуже безсторонньо показував революцію, як таку.

«Дія відбувається в Києві на Андріївському узвозі, головний герой – простий обиватель: сьогодні він – з червоними, завтра – з білими. По-моєму, під наші вибори це буде дуже актуально», — зауважив Халпахчі.

Днями оргкомітет Молодості оголосив про завершення прийому фільмів на відбір в програми 42-го міжнародного кінофестивалю. Кількість заявок, що надійшли до організаторів, побила всі рекорди – 1250 фільмів з 90 країн (у минулому році їх було близько 800). 154 картини – українські.

Результати відбору будуть вивішені на сайті Молодості на початку вересня. Між тим Халпахчі розповів, як просувається підготовка до фестивалю.

«Цього року глядачів Молодості очікує надскладна ретроспектива Алана Роб-Грійє –французького режисера, якого, проводячи паралелі з живописом, можна назвати Мондріаном в кінематографі. Буде маса традиційних програм – скандинавська панорама, франкофонія кіно, німецькомовне кіно, ізраїльський фокус. Ізраїльське кіно зараз на підйомі, і це здалося нам дуже цікавим. Як завжди, буде нове російське кіно, багато традиційних програм і якісь спеціальні події», — поділився планами директор фестивалю.

З фільмів, що потрапили в конкурсну програму, Халпахчі назвав тільки один – Істальгія, дебют українського режисера Дар’ї Онищенко.

«Це німецько-сербсько-українська картина, з українськими грошима, дуже цікава, в ній грають Карл Марковіц і Олексій Горбунов. Зйомки завершилися недавно – фільм ще доробляють, але ми його вже подивилися і відібрали», — розповів директор Молодості.

42-й міжнародний кінофестиваль Молодість пройде в Києві з 20 по 28 жовтня.

Нагадаємо, що в 2011 році Гран Прі 41-го Міжнародного кінофестивалю Молодість отримав фільм Подих австрійського режисера Карла Марковіца.

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути