chrome firefox opera safari iexplorer

Кінофестиваль «Молодість» порадує глядачів рекордами та скандальним кіно

27 липня 2012 о 09:00

Київський міжнародний кінофестиваль Молодість відкриється забороненим українським німим фільмом 1927 року – Шкурник.

Про це інтернет-виданню Медіаняня повідомив директор фестивалю Андрій Халпахчі.

«Це буде Шкурник, заборонений український фільм 1927 року – німе кіно, яке ми покажемо з оркестром на церемонії відкриття в Оперному театрі», — розповів він і додав, що фільм був заборонений, оскільки дуже безсторонньо показував революцію, як таку.

«Дія відбувається в Києві на Андріївському узвозі, головний герой – простий обиватель: сьогодні він – з червоними, завтра – з білими. По-моєму, під наші вибори це буде дуже актуально», — зауважив Халпахчі.

Днями оргкомітет Молодості оголосив про завершення прийому фільмів на відбір в програми 42-го міжнародного кінофестивалю. Кількість заявок, що надійшли до організаторів, побила всі рекорди – 1250 фільмів з 90 країн (у минулому році їх було близько 800). 154 картини – українські.

Результати відбору будуть вивішені на сайті Молодості на початку вересня. Між тим Халпахчі розповів, як просувається підготовка до фестивалю.

«Цього року глядачів Молодості очікує надскладна ретроспектива Алана Роб-Грійє –французького режисера, якого, проводячи паралелі з живописом, можна назвати Мондріаном в кінематографі. Буде маса традиційних програм – скандинавська панорама, франкофонія кіно, німецькомовне кіно, ізраїльський фокус. Ізраїльське кіно зараз на підйомі, і це здалося нам дуже цікавим. Як завжди, буде нове російське кіно, багато традиційних програм і якісь спеціальні події», — поділився планами директор фестивалю.

З фільмів, що потрапили в конкурсну програму, Халпахчі назвав тільки один – Істальгія, дебют українського режисера Дар’ї Онищенко.

«Це німецько-сербсько-українська картина, з українськими грошима, дуже цікава, в ній грають Карл Марковіц і Олексій Горбунов. Зйомки завершилися недавно – фільм ще доробляють, але ми його вже подивилися і відібрали», — розповів директор Молодості.

42-й міжнародний кінофестиваль Молодість пройде в Києві з 20 по 28 жовтня.

Нагадаємо, що в 2011 році Гран Прі 41-го Міжнародного кінофестивалю Молодість отримав фільм Подих австрійського режисера Карла Марковіца.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути