chrome firefox opera safari iexplorer

Курс гривні: на Україну чекає «шокова терапія»?

16 липня 2012 о 12:47

Експерти очікують девальвації гривні після виборів.

Оцінки фахівців, передає Deutsche Welle, збігаються з песимістичними очікуваннями українців, які засвідчило опитуванняDW-Trend.

Як засвідчило опитування DW-Trend, проведене у червні, лише кожен третій українець (32%) вважає, що курс гривні залишатиметься на нинішньому рівні до кінця 2012 року.

39% опитаних упевнені у значному падінні курсу національної валюти ще цього року.

Причина песимізму українців – не лише економічна ситуація, а й брак довіри до влади, відзначає DW.

Дві третини опитаних (64%) вважають саме політику уряду причиною імовірної девальвації гривні.

Як відомо, з осені 2010 року Національний банк утримує курс національної валюти до американського долара на позначці близько восьми гривень за долар.

Така стабільність курсу не зовсім відповідає економічній ситуації, зазначив у розмові з DW економіст Василь Юрчишин з Центру Разумкова.

«В Україні, на жаль, курсоутворення – це питання радше не економічне, а політичне. Сьогодні є значні чинники девальвації гривні, але вона залишається стійкою, тому що влада розглядає курс як видимий елемент стабілізації і гарного стану економіки», — зазначає експерт.

Попит на іноземну валюту впродовж останніх місяців суттєво перевищує пропозицію, зауважує Юрчишин.

Не допомогла вгамувати його і «паспортизація» обміну валюти.

«У перші місяці попит на валюту суттєво впав, але з початку літа стає очевидно, що вимагати паспорт при обміні — це вже не допомагає. Попит знову зростає, тому я боюся, що зростатиме тіньовий ринок обміну валюти», — каже економіст.

Експерти Міжнародного валютного фонду очікують, що до кінця 2012 року резерви Національного банку України скоротяться майже на 7,5 млрд доларів (з 31,8 млрд до 24,4 млрд).

МВФ вже багато років закликає перейти до гнучкого валютного курсу.

Скорочення резервів змушує уряд і Нацбанк замислитись над таким кроком. Про необхідність переходу до гнучкого курсоутворення днями вже заявив міністр економіки Петро Порошенко.

Опитані DW експерти очікують, що перехід на гнучкий валютний курс можливий невдовзі після парламентських виборів восени.

«Однак важливо, аби відмова від прив’язки до долара означала коливання в обидва боки – як подорожчання, так і здешевлення гривні. Адже в іншому разі формуватимуться девальваційні очікування та надмірний попит на валюту», — наголосила в інтерв’юDW головний економіст інвестиційного банку Dragon Capital Олена Білан.

Однак переходу на гнучкий курс передуватиме девальвація гривні, яка має привести національну валюту до економічно обґрунтованого показника, вважають експерти.

Юрчишин таким показником називає курс у 8,3-8,4 гривні за долар.

«За слабкої економіки, якою є українська, я прибічник слабкої, помірної девальвації. Було би добре, аби ми вийшли на цей курс до кінця року», — каже експерт центру Разумкова.

Натомість у Dragon Capital економічно обґрунтованим вважають здешевлення гривні на 11-20%, тобто до 9-10 гривень за долар.

«Після виборів стан валютного ринку значною мірою буде залежати від зовнішньої кон’юнктури: за умови стабілізації ситуації в світовій економіці різких стрибків курсу гривня-долар можна буде уникнути, хоча ризики для української валюти будуть високими», — переконана Білан.

«Але якщо ситуація погіршиться, то краще буде девальвувати гривню одномоментно, насамперед з точки зору заощадження валютних резервів», — відзначила вона.

Аналітик пояснює: поступова девальвація буде лише провокувати попит на іноземну валюту.

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути