chrome firefox opera safari iexplorer

Лондон проігнорував прохання виправити помилки в анкетах олімпійців

27 липня 2012 о 09:56

Національний олімпійський комітет України стежить за тим, чи організаційний комітет Олімпійських ігор у Лондоні виправить помилки щодо України на сайті Ігор.

Помилки допущені у біографіях російських спортсменів, які народилися в Україні, але нині виступають за Росію.

Як написано, гімнастка Кароліна Севастьянова народилася в неіснуючій Українській області України, Тетяна Базюк — в місті Луцьк, яке називають російським, а волейболіст Тарас Хтей народився у Львівській області, яку на сайті також називають російською.

Наразі, як сказав ВВС Україна речник НОК Іван Бондарчук, офіційної відповіді від Лондонського оргкомітету Ігор не було

Штаб української олімпійської делегації надіслав офіційне звернення до організаторів з проханням терміново внести виправлення в біографічні дані.

За словами Бондарчука, в НОК розуміють, що за добу до офіційного початку Олімпійських ігор в «організаторів дуже багато роботи, тому у четвер, можливо, ці помилки і не виправлять».

Раніше міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко назвав помилки «бездарними».

Грузинський конфлікт

Грузинський олімпійський комітет теж звернув увагу на помилки в біографіях російських спортсменів, які народилися в Грузії.

Борець Денис Царгуш народився в місті Гудаута в Абхазії, що є територією Грузії, але в даних воно записане як російське місто.

Інший борець, Бесік Кудохов, народився у Південній Осетії, яка також є територією Грузії, але на сайті її назвали російською.

Ці неточності особливо чутливі для Грузії, оскільки чотири роки тому, коли стартувала Олімпіада в Пекіні, між Росією та Грузією розгорівся збройний конфлікт за ці території. Багато громадян Південної Осетії та Абхазії мають російські паспорти, і Росія заявляла, що ввела танки у Південну Осетію для того, щоб захистити своїх громадян від обстрілів з боку Грузії.

З того часу незалежність самопроголошених республік визнала Росія та ще кілька країн, але для переважної більшості, в тому числі ООН, вони залишаються територією Грузії

У середу був перший день змагань, який не минув без політичного скандалу.

Організатори Олімпіади вибачилися перед футболістками з Північної Кореї за те, що на табло перед матчем замість прапора КНДР з'явився прапор Південної Кореї.

Через непорозуміння матч між збірними Північної Кореї та Колумбії почався із затримкою на годину.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути