chrome firefox opera safari iexplorer

На батьківщині Хмельницького встановлять пам’ятник українському Сусаніну

26 липня 2012 о 14:05

На Черкащині, у центрі Чигирина, неподалік будівлі Національного історико–культурного заповідника «Чигирин», встановили перехідну модель пам’ятника козаку Микиті Галагану — більше трьох метрів заввишки. Цей чоловік служив у війську Богдана Хмельницького і під час Корсунської битви 1648 року, за дорученням гетьмана, завів поляків у засідку, пожертвувавши своїм життям.

Історики стверджують, що героїчний подвиг Микити Галагана допоміг козацькому війську перемогти в тій визначальній битві, а образ Івана Сусаніна було списано саме з подвигу нашого національного героя.

Як повідомили «УМ» у Чигиринській районній дер­ж­ад­міністрації, автором перехідної моделі пам’ятника є скульптор із міста Запоріжжя Олександр Жолудь. Постійний монумент козаку Галагану в Чигирині планують встановити вже цієї осені коштом вихідців із Чигиринщини — родини Левіних–Лютенків. Земляки–меценати живуть і працюють у далекій Москві, але пам’ятають і люблять свою малу батьківщину й пишаються героїчними сторінками історії рідної України.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути